Апел одгајивача свиња због ниске цене товљеника

ШАБАЦ: Представници удружења одгајивача свиња и локалне самоуправе у Шапцу одржали су данас састанак због непримерено ниске цене откупа

товљеника и договорили се да упуте апел надлежном министарству да се путем Републичких робних резерви интервентно откупи део товљеника по субвенционисаним ценама.

Састанак је одржан у Дирекцији за пољопривреду града Шапца, саопштила је Градска управа.

"Републички органи морају хитно реаговати путем робних резерви и обезбедити одгајивачима прихватљиву цену. То је око 160 динара по килограму, а тренутно је тржишна цена 115 динара", рекао је директор Дирекције за пољопривреду града Владимир Шпегар.

Према његовим речима, произвођачи су доведени у непримерену и неиздрживу ситуацију, а чак неколико хиљада свиња нема ко да откупи ни по тако ниској цени.

Он је додао да су као локална самоуправа, учинили што је у њиховој моћи да пољопривредницима помогну.

"Буџет намењен пољопривреди је повећан два пута у односу на 2014. годину, определили смо 15 милиона динара за побољшање генетског састава свиња, повећали смо средства намењена удружењима пољопривредника", подсетио је Шпегар.

Члан Иницијативе "Село-град и узгајивач свиња Драган Станковић подсетио је да су пред новогодишње празнике кланичари увезли 20.000 товљеника.

"Тај увоз је био кап у мору која је додатно узбуркала тржиште. Дозвољен је и увоз треће категорије меса. Цела ситуација са откупом товљеника одразиће се и на пролећну сетву и сматрамо да је интервентни откуп државе једино решење. Тај откуп робних резерви могао би, баш у контексту пролећне сетве, бити и у натуралној размени. Нама, пољопривредницима, и то би одговарало", нагласио је Станковић.

Председник шабачког Удружења одгајивача свиња Горан Мостић нагласио је да је ситуација гора него 2007. године када су одгајивачи због ниских откупних цена блокирали мост преко реке Саве.

"Ко има новац, свиње може за готов новац да купи и по сто динара за килограм. Када смо пре осам година протестовали, цена је била један евро по килограму, а погледајте сада и колико је евро, колико је скочила цена горива, хране за свиње", истакао је он.
Чињеница је, додао је Мостић, да нам је држава омогућила и кредите, а град их субвенционисао, али како сада да те кредите враћамо.

"Уместо да нам омогуће да производимо и од свог рада живимо, држава је дозволила увоз товљеника сумњивог квалитета", рекао је Мостић.

Он је нагласио и да субвенције за производњу свиња још нису исплаћене.
Танјуг

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести