Без посла остаје још 5.000 државних службеника

По речима министарке за државну управу и локалну самоуправу Ане Брнабић, до сада је из јавне управе, која обухвата државу управу, локалну самоуправу и локална

 јавна предузећа, отишло више од 23.000 људи, а за ову годину планирано је да без посла остане још 5.000. Тиме је, каже, рационализација јавне управе мање-више завршена и остаје да се до краја спроведу раније донети планови 145 локалних самоуправа које су одредиле максималан број запослених и припремиле систематизацију.

– Тога ћемо се држати – нагласила је министарка Брнабић. – Важно је задржати контролу над запошљавањем, због чега ће Влада Србије у марту донети нову одлуку о максималном броју запослених у 2017. години. Неке општине су по броју запослених испод тог броја, а неке изнад. Нећемо ићи на линеарно смањивање, то смо договорили с Министарством финансија и одредићемо шест група локалних самоуправа. Статистички, од минус три до плус три, тако да ће неке општине моћи и да запошљавају у овој години.

То што ће неке општине моћи и да запошљавају је заправо својеврсна награда за њих и доказ да и претходних година нису претерано гомилале администрацију, док ће неке локалне самоуправе морати драстично да смање број радника јер су их неконтролисано примале и створиле огромну јавну управу од које грађани нису имали користи, али је јесу плаћали. Министарка тврди да неће бити линеарног отпуштања у јавној управи јер би то у неким општинама могло угрозити квалитет пружања услуга грађанима.

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић сматра да је 25.000 отказа у јавној управи заправо реална и права мера, додајући да је највећи број њих отишао у пензију, што није најбоље решење за смањење броја запослених. Наиме, оцењује да се тако долази у опасност да се, услед притиска да се попуне неопходна радна места која су остала упражњена пензионисањем, талас врати и да број запослених на крају буде исти, а можда и већи него пре рационализације. Подсећа на то да се то десило и након рационализације у јавном сектору од 2002. до 2006. године, када је број запослених смањен десет одсто, да би 2008. био чак и већи него 2002.

Извесно је да ће током 2017. године без посла у јавној управи остати још 5.000 радника, али је такође извесно да ће бити и општина у којима ће бити новог запошљавање. То су оне локалне самоуправе код којих није утврђен вишак запослених и које су чак имале и мање чиновника него што је потребно. Међутим, завршетком рационализације јавне управе не завршава се талас рационализације у јавном сектору Србије. Наиме, министарка Ана Брнабић најављује да ће ове године рационализација бити спроведена у републичким јавним предузећима.

– У 2017. години биће спроведен талас смањења броја запослених у републичким јавним предузећима, где сада ради око 147.000 људи – истакла је министарка, не прецизирајући колико ће радника остатити без посла.

Љ. Малешевић

Отпремнине и остало

Иако економисти, а и сам Фискални савет Србије, већ две године траже да се утврди број вишка запослених у јавним предузећима, тачних података о њима нема. Има једино добре воље и намере државе да све вишкове запослених у јавним предузећима „испрати” одговарајућим отпремнинама и да се тај новац обезбеди из државне касе. С друге стране, радници јавних предузећа имају различите захтеве о висини отпремнина па тако много траже и пет пута већи износ од оног којег су добијали радници других државних и друштвених предузећа која су већ отишла у стечај или ликвидирана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести