Бирократија и примена закона коче Србију

Савет страних инвеститора у Србији оценио је да су мере које је Влада Србије донела „корак у добром смеру”, али да се очекују важне структурне реформе.Председник ФИЦ-а Фредрик Куен је

на представљању Беле књиге у Београду рекао да најављена штедња за смањење буyетског дефицита уз преговоре о аранжману с Међународним монетерним фондом представља корак у правом смеру да се формира стабилно макроекономско окружење неопходно за инвеститоре.

Он је додао да су доношење нових закона о раду и о стечају, као и поновно покретање приватизације, добре мере које је Влада предузела, али је нагласио да је, осим доношења закона, битна и њихова примена, и да је то одавно уочено као слабост у Србији. Куен је казао и да је између два издања Беле књиге као кључног документа с препорукама инвеститорима за побољшање пословног окружења у Србији, примењено 37 одсто препорука, што није много.

Он је подсетио на то да је у том периоду Србија имала парламентарне изборе и поплаве, што је доста успорило реформе, али да су резултати избора довели до нове ситуације.– Влада Србије има снажан мандат и због тога су очекивања страних инвеститора да ће бити спроведене дугоочекиване реформе, које су Србији неопходне за одрживи раст, велика – казао је Куен.

Он је нагласио да је пред Владом Србије доста посла и да је једна од главних реформи које инвеститор очекује – измена законодавства о изградњи јер тренутна решења стварају непогодно окружење пуно неизвесности. По његовим речима, инвеститори у Србији су често исфрустрирани због компликоване бирократије и администрације и препорука Савета је да се поново покрене „гиљотина прописа”.

Куен је додао и да је предлог ФИЦ-а да се при канцеларији премијера оснује одељење за подршку инвеститорима после реализације улагања.
Он је подсетио на то да ФИЦ има 130 чланица, чија производња чини 18 одсто БДП-а Србије, и да су спремни и имају искуство да помогну Влади Србије у реформама.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће договор с ММФ-ом 99 одсто бити постигнут, и додао да се нада да ће то сутра бити и објављено.
– С ММФ-ом смо се договорили о садржају мера, а остаје још да се договоримо о њиховој величини и обиму – рекао је Вујовић на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора. – Јавна предузећа су годинама проблем, а сада смо дошли у ситуацију да она која не послују добро више не могу да се одрже.
По његовим речима, Влада ће се фокусирати на решавање проблема Хемијског комплекса, Железаре Смедерево и сличних компанија чије ће пословање бити основа за већу индустријску производњу и раст привреде.

Мисија ММФ-а у Србији борави од почетка новембра, а сутра се преговори завршавају. Вујовић је подсетио на то да је из претходне Беле књиге, која представља препоруке страних инвеститора за побољшање пословног окружења у Србији, усвојено 37 одсто савета, и указао на то да би волео да тај проценат буде још већи.

Обраћајући се страним инвеститорима, Вујовић је поручио да је Влада близу тога да поднесе парламенту закон о планирању и изградњи да би се убрзало доношење грађевинских дозвола и олакшало инвестирање у Србију.

Министар је казао и да је најпроблематичнија област везана за реформу Пореске управе и наплату пореза.– Сви морају да буду свесни тога да порез мора да се плати, али то не значи да је нама циљ да затварамо фирме. Морамо да контролишемо те фирме, али нежно, да их не затварамо, али да ипак буду свесне тога да ће бити кажњене ако не плате порез - рекао је Вујовић. Навео је да је од 500 компанија које послују у Србији, сваку трећу чине стране инвестиције.

Д. Урошевић
 

Јавна предузећа – минус или плата

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да од 1. јанура наредне године јавна предузећа која остварују губитке неће моћи да исплаћују плате.
Како је објаснио, у буyету ће постојати неки резервни ниво плата, али то никако неће бити износи зарада који данас примају запослени у тим предузећима.
– Јавна предузећа имају плате које су 20 до 30 одсто веће од просечних плата у јавном сектору, а веће су и од плата у привреди. Према томе, та аномалија да јавна предузећа праве губитке, а исплаћују плате које су знатно више од оних у целој привреди, биће елиминисана од 1. јануара – изјавио је Душан Вујовић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести