Држава се нада продаји 150 фирми

Агенцији за приватизацију стигле су озбиљне понуде за 50 до 60 предузећа, а Влада се нада да ће, уз одређене уступке, успети да прода око 150 предузећа. На Владин позив за приватизацију 502 предузећа,

до 15. септембра стигла су 1.732 писма инвеститора. За 99 фирми нико није био заинтересован.

Пољопривредни комбинат „Београд" је, по свему судећи, најпривлачнији међу 502 фирме понуђене на продају. За њега је заинтересовано 11 инвеститора. Такође, задовољавајуће је интересовање и треба раћи да су за приватизацују у пољопривреди заинтересовани и страни и домаћи инвеститори, од италијанског гиганта „Ферера” до домаћих бизнисмена Миодрага Костића и Петра Матијевића.

– Не изненађује интересовање за пољопривредне комбинате – каже економиста Милојко Арсић. – Земља у Србији је релативно квалитетна. Потребно је увести нове технологије и неко ко би купио комбинате лако би могао достићи светску конкурентност.Осим пољопривредника, добром исходу се могу надати и рудник „Ресавица” и РТБ „Бор”, бање и други туристичко-угоститељски објекти.Међутим, ко тачно иде даље, а коме следи катанац и ликвидација још се не зна јер су радне групе тек почеле да анализирају понуде. Ипак, РТС сазнаје да су озбиљне понуде стигле за 50 до 60 предузећа.

– Ако би се приватизовало 50 до 60 предузећа, то би био велики успех за Србију или бар 20-30 који су значајни за градове, регионе. Није исто ФАП, „Петолетка” или нека од малих предузећа која запошљавају – каже Милојко Арсић.Он напомиње да се свака приватизација може сматрати великим успехом, чак и ако се предузеће не прода јер, како каже, створиће се услови да други дођу до имовине којом оно неуспешно располаже, до земљишта, зграда, па можда и радника.

На списку заинтересованих је и понека звучна светска фирма, али је мало домаћих бизнисмена. Претпоставља се да у њихово име наступају адвокатске канцеларије или фондови.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести