Фијат, Хестил и Тигар - лидери извоза у прва четири месеца

БЕОГРАД: Фијат-Крајслер Аутомобили Србија, железара Хестил Србија и Тигар тајерс из Пирота на челу су листе 15 највећих српских извозника у прва четири месеца 2017, при чему се извоз железаре, како је данас објавило Министарство финансија, више него удвостручио у односу на исти лањски период.

Укупна вредност извоза 15 водећих извозника износила је у периоду јануар-април 1,4 милијарде евра, у чему водећа тројка заједно учествује готово са половином, тачније са 685,3 милиона евра.

Фијат и даље суверено држи прво место са оствареним извозом у посматраном периоду од 382,2 милиона евра, прати га железара Хестил са 183,2 милиона евра, а на трећем месту је Тигар тајерс са вредношћу извоза од 119,9 милиона евра.

На четвртој позицији је Нафтна индустрија Србије, чији је извоз износио 87,6 милиона евра, пета је компанија Тетра Пак са пласманом у иностранству од 73,2 милиона, а МК Група, са износом од 63,9 милиона евра, шести је највећи домаћи експортер, према мајском извештају Министарства финансија "Текућа макроекономска кретања".

Панчевачка ХИП Петрохемија је заузела седмо место са извозом вредним 61,8 милиона евра, а прати је прокупачки Леони са износом од 58 милиона.

Друштво за трговину Роберт Бош, чији је извоз достигао 57 милиона евра, заузело је позицију број девет, а вршачки Хемофарм, који је у прва четири месеца продао на страним тржиштима робу вредну 54,9 милиона евра, пробио се на десето место.

Корпорација Јура из Раче се спустила за једну позицију, заузевши 11. место са реализованим извозом од 54,2 милиона евра.

РТБ Бор је задржао дванаесто место са износом од 53,2 милиона евра, следи Горење са 50,7 милиона, затим Викторија група са 50,2 милиона, а листу 15 највећих српских извозника закључује Грундфос Србија из Инђије са вредношћу извоза 47,5 милиона евра у прва четири месеца 2017.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести