Газде и држава против повећања минималца

Висина минималне цене рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период јануар- децембар 2016. износи 121 динар по радном часу, одлучила је Влада Србије.

Како се наводи у саопштењу, Влада је ову одлуку донела у складу са чланом 112 Закона о раду, који прописује да, уколико Социјално-економски савет Србије не утврди минималну цену рада у року од 15 дана од дана почетка преговора, висину минималне зараде утврђује Влада, и то најкасније 15. септембра текуће године за наредну календарску годину.

Председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да одлука није донета због различитих ставова чланова СЕС-а, односно синдиката и послодаваца. Синдикати су тражили да се цена рада по радном сату са садашњег 121 динара, повећа на 143,5, док представници послодаваца сматрају да она не би требало да се мења јер се у привреди још увек нису стекли услови за то.

Министар рада Александар Вулин рекао је да су представници Владе и ресорног министарства били на становишту да у овом тренутку нема могућности да се превали још један терет на леђа, првенствено приватних послодаваца, односно да се нису стекли услови да се цена рада повећа. Он је такође навео да ће коначну одлуку о томе сутра донети Влада Србије.

– Став је јасан и не очекујем његову промену, свеједно, то мора да потврди Министарство финансија јер формалну одлуку доноси Влада на предлог тог министарства – рекао је Вулин.

Он је указао на то да су представници синдиката и послодаваца у СЕС-у одговорни, да су и једни и други у праву и да заступају своја чланства, и да су сви изнети аргументи валидни.

На питање да ли би смањење намета за послодавце могло утицати на могућност повећања плата, Вулин је казао да на то питање одговор може дати Влада и представницици министарстава финансија и привреде те да не може да се о томе изјасни.

– Добри резултати постоје, стање у финансијама је боље, а да ли то можемо искористити већ у првој години или у неколико месеци, то је већ велико питање. На то може одговор да вам да комплетна Влада, Министарство финансија и Министарство привреде, који су корисници буyетских средства – рекао је Вулин.

Атанацковић је рекао да послодавци сматрају да се у привреди нису стекли услови за повећање цене рада и да би то са собом повлачило и повећање других плата које нису на минималцу. Он је подсетио на то да послодавци већ годинама траже да се смање доприноси по основу рада јер је, како је казао, ниво од више од 60 одсто, колико се за то издаваја, неодржив.

– Тиме бисмо смањили рад на црно и послодавци би били стимулисани да запошљавају нове раднике и то би значило истовремено и могућност повећање плата радника – рекао је он.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да основни разлог што се није могао постићи договор о минималцу Министарство финансија, које, како је казао, није изашло с подацима и аргументима зашто она треба да остане на нивоу од 121 динар или да буде већа у наредној години.

– Очито је да је један од основних проблема то што се без преговора с ММФ-ом не може доћи до одлуке о минималцу – рекао је он.

В. Ђуричић

 

Вулин: Нико није срећан

– Нико није срећан што се минимална цена рада у јавном сектору односи на 61.500 запослених, то је велики број, а још већ број је оних на које се односи у реалном сектору – рекао је Вулин. Он је подсетио на то да Влада намерава да повећа и плате и пензије, и да ће их повећати тамо где их је смањивала, као и онима којима уопште није смањивала, односно онима с најнижим примањима.

– Да смо ишли на повећање цене рада, било би доведено у питање и повећање плата и пензија за оне који не примају минималну зараду, односно за оне који су до сада примали минималну зараду, а нису ни на који начин били погођени мерама штедње. Морамо гледати целу слику – поручио је Вулин.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести