ХОЋЕТЕ ДА КУПИТЕ НЕКРЕТНИНУ ЗА САМО 100 ЕВРА? Ево шта кажу стручњаци И НЕ, НИЈЕ ПРЕВАРА

Људи претежно све у животу раде по навици. Тако је лакше и једноставније јер не излазе из своје зоне комфора. Због тога се јако тешко одлучујемо да се окренемо алтернативама.
1
Фото: Pixabay, ilustracija, kombo

Како то иначе бива, млађим генерацијама је то много лакше. Међутим, једна од великих разлика између старијих и младих генерација је власништво над некретнином или аутомобилом.

На глобалном нивоу, млади више не цене важност власништва над овим стварима, али је старијима то темељ свега, понекад и смисао живота.

Грађанима Србије некретнине су најбоље и најдраже улагање, али то је скуп спорт, често плаћен кредитом. Шта ако вам кажемо да нам се у будућности смеши улагање у некретнине с јако мало новца? Другим речима, моћи ћете да постанете сувласник некретнине већ за 100 евра. Како је то могуће?

Фото: Pixabay, ilustracija

Захваљујући блокчејн технологији, кажу стручњаци.

Концепт НФТ улагања у некретнине је такав да улагач тачно зна у коју улаже и да је практично сувласник те некретнине путем ‘паметних’ уговора.

Наша земља привлачна за оваква улагања

и у Србији Ових дана у Хрватској се пласира баш такав пројекат: ради се о НФТ пројекту, о коришћењу блокчејн технологије и токенизацији некретнине. Сличан концепт већ неко време разматрају бројне домаће и стране компаније, и то по државама у којима су грађани склони власништву над некретнинама. А међу њима је и Србија.

Некретнине се тако претварају у дигиталне јединице, и то се зове токенизација некретнине. То је процес претварања власништва над имовином у дигиталне токене који укључују сва права и обавезе повезане с имовином.

Токенизација некретнина омогућује фрагментацију имовине у дигиталне токене путем блокчејн технологије, што олакшава улагање малим инвеститорима. Коришћењем паметних уговора, процес обећава већу транспарентност, ефикасност и ликвидност у тржишту некретнина. Та метода такође смањује трошкове трансакција и пружа приступ ширем тржишту, уклањајући традиционалне баријере које отежавају улагање у некретнине.

С друге стране, подстиче куповину некретнина, а тиме и раст целокупне грађевинске индустрије, каже Филип Бркан, из poslovnp.hr.

Ако сте помислили да су то уствари фондови, имате право. Ипак, ово је софистициранији и савременији начин управљања и улагања у некретнине, пре свега приуштив и малим улагачима. Познато је да ми, као ни Хрвати, нисмо склони улагању у деонице и фондове, јер избегавамо да улажемо у оно што не можемо да “додирнемо”, како се каже у економији.

Концепт НФТ улагања у некретнине је такав да улагач тачно зна у коју некретнину улаже и да је практично њен сувласник путем ‘паметних’ уговора.

Токенизација некретнина омогућава власницима да своју имовину поделе на мање, доступне делове помоћу блокчејн технологије и паметних уговора. Овај процес сличан је ‘кроуфандингу’, омогућујући ширем кругу људи улагање у некретнине куповином токена који представљају фракције власништва.

Како функционише овај систем

Рецимо да сте видели оглас за план изградње неке зграде, и да се позивају улагачи уз помоћ токенизације. Ви можете да се пријавите, уложите малу своту новца, добијете власништво над одговарајућим делом зграде и касније с осталим улагачима поделите добит.

Сваки токен даје право на удео у добити и губицима некретнине. На пример, некретнина вредна 100.000 евра може се поделити на 100 токена од по 1.000 евра, чиме се олакшава инвеститорима улагање мањих износа и брзе ликвидације својих удела. Токенизација је применљива на различите типове некретнина, укључујући стамбене, пословне, и трофејне некретнине, омогућујући већу приступачност и ефикасност улагања.

Предности токенизаце некретнина су многобројне, посебно у контексту економске несигурности проузроковане глобалним догађајима као што је била пандемија или рат у Украјини. Токенизација нуди решење за проблеме с којима се суочавају инвеститори, пружајући висок ниво транспарентности, брже и ефикасне трансакције, као и приступ улагањима у некретнине с мањим капиталом, чинећи ову опцију изводљивом за шири спектар улагача.

И. Р./poslovno.hr

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести