НОВОСАДСКА КОМПАНИЈА ВЕГА ИТ РАЗБИЈА АИ ПРЕДРАСУДЕ Вредност вештачке интелигенције лежи у способности онога ко је користи

Са више од 800 запослених и импресивним списком клијената, међу којима су Howden Group, Costa Cofee, Bank of Cyprus и DEPT, новосадска компанија Вега ИТ право је место на коме можемо добити одговоре на горућа питања везана за ИТ индустрију, боље рећи, револуцију. А кад смо код револуције, њену заставу носи вештачка интелигенција.
a
Фото: Вега ИТ

Данас скоро да не постоји особа која није чула за вештачку интелигенцију, ипак, већина не зна о чему се заправо ради и које су предности њеног коришћења.

- Предности коришћења вештачке интелигенције (АИ) обухватају различите секторе, нудећи побољшања у ефикасности, продуктивности и иновацијама – каже Марко Јовановић, Lead Data Specialist у Вега ИТ. - Кључне предности укључују аутоматизацију монотоних задатака и анализу података. Додатно, АИ побољшава корисничко искуство (АИ четботови и лични асистенти пружају персонализовану корисничку подршку и услугу, доступни су 24/7). Не смемо заборавити ни то да АИ покреће иновације у производима и услугама, од персонализованих планова лечења до ефикасних система управљања енергијом, отварајући нове могућности и унапређујући постојећа решења.


Колико је вештачка интелигенција поуздан радник?

Једна од предности АИ је брза и неутрална анализа података. Ипак, поставља се питање сигурности њиховог складиштења и руковања њима. Питање је како се може осигурати транспарентност и одговорно коришћење података.

- Наш задатак је да са подацима рукујемо с пажњом и одговорношћу – каже Декет. - Веома велики значај придајемо складиштењу података на безбедан начин и трудимо се да испоштујемо најсавременије стандарде индустрије који гарантују њихову безбедност. Одговорно коришћење података своди се на етичко прикупљање и употребу прикупљених података на начин који би обезбедио равноправност и правичност при њиховој употреби.


Фото: Вега ИТ

Да ли се могу предвидети трендови развоја, питање је које се све више поставља и у стручној јавности, и у медијима, али и међу грађанима, забринутим за будућност својих послова.

- Тренутно је главни фокус на томе да велики језички модели (LLM - Large Language models) буду што оптимизованији и да троше мање ресурса, а да притом дају боље резултате - Милан Декет, партнер у Вега ИТ. - АИ не мења оно што наши запослени тренутно раде, већ им помаже да у свом послу буду још бољи и ефикаснији. АИ још увек не може да комплексније задатке уради сам, потребна му је велика помоћ човека. Тако за рад са подацима АИ није аутономан, већ ради у синергији са човеком.


Приступ прилагођен сваком кориснику

С развојем АИ, алгоритми за предвиђање ће постајати све софистициранији, омогућавајући прецизнија предвиђања и дубље увиде. То ће побољшати способност предузећа да антиципирају тржишне трендове, потребе корисника и потенцијалне ризике – истиче Марко Јовановић. – Вештачка интелигенција омогућиће персонализовану анализу података на индивидуалном нивоу, што ће трансформисати начин на који компаније приступају маркетингу, корисничкој подршци и развоју производа, нудећи прилагођена решења и препоруке засноване на анализи понашања и преференција корисника. Напредни АИ алгоритми биће у стању да препознају сложене обрасце и везе унутар података које људи можда не могу лако идентификовати. Ово ће отворити нове могућности за иновације и унапређење у различитим секторима.


АИ је показао да „брзо учи”, али још увек се може преварити. Пошто зависи од тога ко га и како „филује” подацима, на објективност АИ се не може увек ослонити.

- Пошто се АИ обучава на основу искуства људи, реално је очекивати да ни један АИ систем неће бити 100 одсто тачан у својим предикацијама. Потребно је развијати системе чије се предикције прате и могуће је веома брзо одреаговати уколико се догоде непредвиђене ситуације – истиче Милан Декет. - Иако постоји ризик од манипулације АИ система, трудимо се да правимо решења која су независна од једног вендора и у екстремним случајевима на веома брз начин можемо заменити неки од сервиса највећих светских компанија, као што су Микрософт, Мета и Гугл.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести