Кајмак од фармерске муке опет се скида на црно

Произвођачи млека у општини Бачка Топола огорчени су због привременог обустављања откупа на пет откупних места „Имлека”, три у Бачкој Тополи и по једном у Гунарошу и Његошеву,

којим су највише ојађена мала газдинства. Проблема с испоруком млека има већ неколико месеци, и овог пута „Имлек” је обуставио преузимање млека на пет места без икаквог образложења, а они који послују на црно опет су нашли простора да скину свој део кајмака с муке произвођача. 

Председник Удружења произвођача млека и узгајивача животиња Јанош Белањи предочава да је на територији бачкотополске општине дневна производња око 20.000 литара млека, од чега половина на десет највећих фарми, које нису погођене поменутом обуставом јер се од њих млеко откупљује директно, али да је погођено 145 мањих малих газдинстава, којима се таквим једностраним потезом угрожава егзистенција.

Активиста у Удружењу произвођача млека Чаба Микушка указује на то да је основни проблем што већина откупних станица на том подручју нема нове уговоре од „Имлека” од када је та компанија постала власник „Суботичке млекаре”. Стари уговори са „Суботичком млекаром” су постали неважећи, али откупне станице нису ни знале за то јер им је из „Имлека” речено да ће нове уговоре добити поштом. Међутим, ти уговори већ два-три месеца никако да стигну па се мислило да је све решено и да ће се преузимање млека наставити уобичајено.

Фармери из Бачке Тополе и околине, како кажу, бринули су о кравама и мужи, а нису одвише обраћали пажњу на администрацију и уговоре, који су им сада задали огромне проблеме јер „Имлек” једнострано може отказати преузимање млека. Проблеми трају већ четири месеца, а у насвежијем случају – да ће преузимање млека бити обустављено 17. маја су саопштили возачи „Имлекових” цистерни када су последњи пут долазили по млеко. У Удружењу произвођача млека Бачке Тополе сматрају да се све ради смишљено, по регионима, те да је сада на ред дошао део Севернобачког округа у општини Бачка Топола, а да је уочено да откупом никада није искључена цела Војводина. Али, указује Микушка, нису искључени сви произвођачи, вероватно да се не би могли организовати.

– Ништа написмено из „Имлека” није стигло о привременој обустави откупа млека – објашњава Микушка. – Питали смо представника „Имлека” шта је посреди, али смо добили одговор да не морају да објашњавају, да нам млеко наводно није исправно и да због тога прекидају откуп на 15 дана, да морамо да направимо већу контролу и томе слично.

Удружење произвођача млека, у сарадњи с Удружењем аграрних удружења северне Војводине, припрема се да читаву проблематику и предлог за решавање представи Влади Србије, уз захтев да се утиче на „Имлек” да се не понаша монополски.

Од када је „Имлек” престао да преузима млеко, оно се с тих откупних места продаје за багателних 10 до 15 динара, само да се испоручи и да се не би кварило.

– Има откупљивача на црно, који нешто раде с тим млеком, међутим, мислимо да је и то повезано с „Имлеком” и да ипак завршава у „Имлеку”. Значи, мафијашки рад је иза свега тога. На нашем подручју сада се трећина млека откупљује легално, а две трећине се не преузима. Људи су једноставно приморани на то да га дају и по багателној цени јер не знају шта ће с млеком, а и да би бар донекле ублажили штету – указује Микушка, додајући да ће фармери организовано делити млеко грађанима.

М. Митровић

„Имлек”: Не отказујемо уговоре

– „Имлек” није отказао нити намерава да откаже ниједан уговор за откуп сировог млека у 2015. години – наглашава генерални директор „Имлека” Илија Шетка, додајући да се прекиди у откупу млека дешавају  искључиво у случају неиспуњавања услова дефинисаних Правилником о квалитету сировог млека. – „Имлек” може привремено, по Правилнику, обуставити откуп на период од шест до 15 дана. У случају таквог краткорочног искључења, произвођачу претходи опомена. Након стабилизације квалитета, као што је одувек била пракса, откуп сировог млека се наставља.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести