Касетне бомбе коче обнову рафинерије

Када ће у рафинерији у Новом Саду почети прозводња базних уља, како је најављено пре више од годину, сада се са сигурношћу не може рећи, а на одоговор ће се чекати још неко време.
rafinerija/Dnevnik/arhiva/stojanovic
Фото: Дневник/архива

Ипак, извесно је да је почетак изградње новог постројења на локацији ове рафинерије даљи него раније, а разлог су заостале касетне бомбе за чије укалањање треба и доста врмена и доста новца.

Како само сазнали у Нафтној индустрији Србије, план компаније за рафинерију у Новом Саду подразумевао је изградњу комплекса за производњу базних уља на тој локацији. Међутим, реализацију овог пројекта ометају касетне бомбе које су бачене на рафинерију током бомбардовања 1999. године. То је недавно рекао и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, који је истакао се на локацији где је планирана изградња комплекса за производњу базног уља појавио прилично сложен проблем – касетне бомбе, од којих око десет одсто није експлодирало, а њихово деактивирање би могло потрајати три године и веома је скупо. По његовим речима, у НИС-у се тражи најкраћи пут за решење тог проблема. Ипак, он је рекао да би до краја фебруара требало да буде донета одлука о даљим корацима пошто грађевински радови не могу да крену док се ово питање не реши.

Дакле, за сада се још не може рећи када би могла стартовати инвестиција најављена почетком прошле године, када је из НИС-а истакнуто да се у рафинерији нафте у Новом Саду планира модернизација постројења. Захваљујући планираној модернизацији, у тој рафинерији би се производила уља, а не деривати нафте, а инвестиција је вредна више од 130.000.000 евра…

Д. Млађеновић

Опширније читајте у нашем штампаном издању од 14.1.2015.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести