Комуналци не дају плате

Представници синдиката запослених у комунално-стамбеној и саобраћајној делатности затражили су јуче да се запослени у тим секторима изузму из одлуке о смањењу зарада, будући да се не финансирају из буџета.

Представници двају синдиката – Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије и Гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности предали су јуче такве захтеве у Влади Србије за ресорна министарства (финансија и саобраћаја) и за председника Владе.

Синдикати у својим захтевима траже, између осталог, да што пре почну преговори и да се усагласе ставови за потписивање посебног колективног уговора за комуналну делатности, да се запослени у тој области изузму од смањења зарада, а залажу се и за увођење сиве економије у легалне токове. Председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Милан Грујић сматра да је неправедно да запослени у комуналној делатности буду обухваћени мерама штедње кроз смањење зарада у јавном сектору јер се не финансирају из буyета већ новац зарађују продајом производа и пружањем услуга.

Он је новинарима казао да представницима тих синдиката до сада нико није дао шансу да образложе своје захтеве, истичући да ће смањење зарада и те како угрозити материјални и социјални положај 70.000 запослених у комунално-стамбеној делатности који раде у тешким условима.

Грујић је подсетио на то да је просечна плата запослених у јавном комуналном сектору 36.000 динара и да је 17 одсто нижа од просека привреде Србије, а 27 одсто од запослених у јавним предузећима. По његовим речима, више од 30 одсто запослених у комуналној делатности прима плату која је нижа од минималне зараде.

– На седници Републичког одбора синдикати ће донети одлуку о даљим активностима – најавио је Грујић, и додао да од Владе Србије очекују разумевање за предложене захтеве, као и да ће се једном седмично окупљати и скретати пажњу на свој тежак положај.Такође је рекао да ће запослени у тој установи наставити да раде свој посао, да неће обуставити рад, али да неће одустати од својих захтева.

Синдикати такође захтевају да се повећа наплата ненаплаћених пореза и доприноса, смањење буyетских издавања за политичке партије, смањење броја непотребних агенција и плата директора агенција и јавних предузећа.Грујић је најавио и да ће синдикати поднети иницијативу за оцену уставности прописа којим се умањују зараде у јавним комуналним предузећима.

Е. Дн.

 

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести