Младост Србије нити ради нити учи

Сваки четврти предузетник и тек сваки 17. власник предузећа у Србији је млађи од 30 година, речено је на оснивању Савета Привредне коморе Србије за омладинско предузетништво.

Конститутивној седници су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник ПКС-а Марко Чадеж, који су изразили очекивање да ће то тело поправити ту поражавајућу статистику.Савет ће, између осталог, бити водич кроз администрацију младима који желе да започну свој посао и заступаће интересе предузећа током првих пет година пословања.

Удовичић је рекао да, ипак, има помака и да је прошле године било шест одсто више младих који желе да започну свој самостални бизнис у односу на 2015. годину.– Највећи проблем је незапосленост младих, њихов положај на тржишту рада и немогућност да дођу до посла – рекао је Удовичић.
Он је истакао да нема бољег партнера од ПКС-а да се та ситуација промени.

– Министарство ће наредног месеца потписати споразум о сарадњи управо на тему побољшања свих услова за младе и на тему спајања Фонда за младе таленте и ПКС-а и на тему боље комуникације Владе с ПКС-ом. Циљ је да се ухватимо укоштац с лошим бројкама – нагласио је Удовичић.
Министар је рекао да од улагања у младе зависи колико ће Србија напредовати и да, колико улажемо у младе, толико улажемо у нашу будућност.
– ПКС је препознао значај предузетништва и младих у Србији. То је позитиван импулс за све младе у Србији – нагласио је Удовичић.

Он је рекао да предузетништво значи бити храбар и истрајан и веровати у систем и да треба повратити поврење младих у институције. Додао је да чланови Савета, који су млади, могу да се похвале изузетним резултатима у пословању.Чадеж је рекао да су подаци недавног истраживања да је у нашој земљи сваки четврти предузетник и тек сваки 17. власник предузећа млађи од 30 година поражавајући.

– Сваки трећи или четврти млади човек у Србији који тражи посао је старији од 15 година, а млађи од 25 година, односно незапослен – казао је Чадеж.
По његовим речима, од 700.000 људи које НСЗ региструје као незапослене, чак је четвртина млађих од 30 година.– Око 150.000 младих који би могли стварати нову вредност и доприносити националном дохотку нити раде нити се школују – додао је Чадеж.Он каже да ће се Савет бавити стратешким развојем омладинског предузетништва, заступањем интереса предузећа у првих пет година њиховог пословања, унапређењем комуникације и амбијента за предузетништво младих и слично.

Чадеж је рекао да Савет ПКС-а за омладинско предузетништво треба да умрежи представнике привреде, академске заједнице, државе и цивилног сектора с енергијом младих.– Да се млади лакше и смелије упусте у предузетништво и да буде што више младих предузетника – нагласио је председник ПКС-а.Он је нагласио да су млади будућност српске економије.
 

Спремни да помогну

Млади привредници Исидора Филиповић и Игор Јовић, који су чланови Савета, рекли су да желе да пренесу своје знање и искуство младима који би да започну посао.
На тај начин најбоље могу почетницима помоћи да лакше превазиђу проблеме кроз које су и сами прошли.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести