Могућа једино једнократна исплата

Професор Економског факултета Милојко Арсић оценио је да повећање плата и пензија у овом моменту није реално, али није искључио могућност да се, у договору са Међународним монетарним фондом (ММФ),

запосленима у јавном сектору и пензионерима једнократно исплати 30 до 50 одсто износа једне плате.Арсић је, у изјави  Танјугу рекао да на плате у јавном сектору код нас одлази 11,8 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је просек у центалној и источној Европи око 9,8 одсто.

„Према међународној методологији и договору са ММФ-ом, требало би да удео плата у Србији ипак дође на неких осам одсто или бар девет одсто БДП-а, а ако би сада одустали, дошли би на ниво од око 10 одсто, што је много”, рекао је Арсић.Према његовим речима, то је можда преамбициозно, али плате и пензије не би требало сада одмрзавати, већ би то можда могло у 2017. години.Он је подсетио да је годишња уштеда на платама и пензијама 80 до 90 милијарди динара.

„Не могу сада да одустану од такве штедње кад још практично нисмо ни почели. Можда могу да одустану кад дођу бар на пола отпуштања у јавном сектору, са чим се није ни почело, а рачуна се да ће бар 10 одсто њих остати без посла. То је око један одсто БДП-а”, рекао је Арсић.Одмрзавање је могуће, изричит је он, кад се одради бар пола или две трећине договореног посла.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести