МТС први по профиту, ЕПС по капиталу, НИС по приходу

„Телеком Србија” је најпрофитабилније предузеће у Србији у 2015, највеће пословне приходе остварио је НИС а. д., највећу имовину и капитал поседује ЈП ЕПС, док највећи

нето губитак има „Фармаком” из Шапца, а највеће укупне губитке ЈП „Србијагас”.То су подаци које је Агенција за привредне регистре јуче представила у публикацији „100 нај... привредних друштава у Србији у 2015”, а која садржи приказ најбољих и најлошијих предузећа на основу анализе успешности пословања, финансијских капацитета и губитака више од 90.400 привредних друштава у Србији.

– Највеће пословне приходе прошле године остварио је НИС, и са 199,9 милијарди динара чини 2,3 одсто пословних прихода целе привреде – рекла је регистраторка у Регистру финансијских извештаја и бонитета АПР-а Ружица Стаменковић. – Највећи нето добитак остварио је „Телеком Србија”, у чијем саставу је „Мобилна телефонија Србије – МТС”, остваривши профит од 16,3 милијарди динара, што је 3,5 одсто укупног нето добитка целе привреде. У 2015. то предузеће је имало изузетан раст, више од 18 одсто, а имовина и капитал му дозвољавају да проширује делатност, како новим кредитирањем, тако и финансирањем из сопствених извора јер за више од 64 одсто у свом финансирању „Телеком” користи сопствене изворе.

По пословним капацитетима, односно по имовини и капиталу, највеће је ЈП „Електропривреда Србије”, које је у 2015. имало велику статусну промену, када му је припојено седам великих предузећа која производе енергију и угаљ. – Имовина ЕПС-а је 886,8 милијарди динара, што је 6,9 одсто укупне имовине српске привреде, док поседује 639,7 милијарди капитала, што је 10,5 одсто укупног капитала привреде – рекла је Ружица Стаменковић.

С друге стране, кумулирани историјски губитак ЕПС-а је 103,5 милијарде динара јер је преузео и губитке седам припојених предузећа.
Када је реч о губицима, највећи нето губитак остварио је концерн „Фармаком МБ” – 58 милијарди динара, што чини 18 одсто нето губитка целе привреде и три пута је више од другопласираног на листи, „Железаре Смедерево”, која је имала нето губитак од 17,7 милијарди динара.

Листу с највећим кумулираним губицима предводи ЈП „Србијагас” са 150,2 милијарди динара, што износи 4,3 одсто укупних губитака целе привреде.
– „Србијагас” је дугогодишњи губиташ, али је 2015. завршио позитивним резултатом, односно добитком од три милијарде динара, што показује раст пословних прихода од 11,5 одсто. Губитак у 2015. је 45 милијарди динара, што је побољшање резултата пословања и долази, пре свега, од наплате прихода и, вероватно, економичнијег пословања – рекла је Ружица Стаменковић.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести