Арапи у петак откривају цену и улагање у Луку Нови Сад

Комисија за спровођење поступка приватизације АД „Лука Нови Сад” у петак ће отворити коверат у којем је податак о томе колико купац из Уједињених Арапских Емирата „Порт оф Дубаи” плаћа нашу луку и колико намерава да уложи у новосадско предузеће.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Министарство привреде у понедељак је саопштило да је Комисија за спровођење приватизације предузећа прегледала допуњену документацију, из које се види да заинтересовани купац из Емирата испуњава услове из позива о продаји.

На основу тог саопштења може се закључити да је практично новосадска лука продата и да ће нови власник бити послодавац из Уједињених Арапских Емирата.

Остаје само да се чује да ли ће арапска компанија новосадско предузеће купити по почетној цени од 7,99 милиона динара, или платити више, и колико износи пакет инвестиционог улагања.

Подсећамо на то да је приликом отварања понуда 5. марта комисија установила мањкавости понуде тог купца формалноправне природе, у коверти у којој је инвеститор  био обавезан да достави податке о томе да ли испуњава услове које је држава поставила новом власнику.

У јавном позиву тражио се купац који је у лучком бизнису најмање десет година, да је у свакој од протекле три године имао претовар од најмање 1, 4 милион тона и најмање 30 милиона евра прихода.

Пошто и више од тога компанија „Порт оф Дубаи” испуњава, извесно је да ће приватизација АД „Лука Нови Сад” у петак бити и завршена.

АД „Лука Нови Сад” има капацитет за претовар 2,5 милиона тона робе годишње, а у протеклих неколико година имала је претовар изнад милион тона. Арапски инвеститор, важно је споменути, купује домаће предузеће без дугова и кредита, које је у протеклих неколико година позитивно пословало  самостално на тржишту.

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести