Београдски сајам туризма од 20. до 23. фебруара

БЕОГРАД: Међународни београдски сајам туризма, 42. по реду, под слоганом "Пут под ноге" биће одржан од 20. до 23. фебруара на Београдском сајму, где ће туристичке понуде представити око 900 излагача из више од 40 земаља, најављено је на конференцији за медије.
b
Фото: Tanjug (video)

У оквиру Сајма туризма биће одржана још три сајма - 11. Међународни сајам вина "BeoWine", 16. Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство и 16. Сајам сувенира "Види Србију".

Новина овогодишњег сајма је што ће се по први пут представити земље Шри Ланка, Словачка и Кенија, а земља партнер ће по први пут бити Египат.

Државни секретар у Министарству туризма Мирослав Кнежевић истакао је да туризам у Србији све више постаје мотор привредног развоја цела земље и навео да је Србију прошле године посетило више од 3,5 милиона туриста и да је остварено више од 10 милиона ноћења.

Истакао је да је Београдски сајам један од највећих туристичких догађаја не само у Србији, већ у овом делу Европе и који из године у годину има све више посетилаца, али и на којем се склапа све више послова.

Према Кнежевићевим речима, на овогодишњем сајму у Београду биће одржано око 150 пословних састанка, а такви састанци, каже он, све више доводе и до конкрентих резултата у туризму.

Србија се добро позиционирала на међународном тржишту, а овакве манифестације још више генеришу туристички промет.

Туризам све више постаје мотор привредног развоја Србије и Министарство ће радити на томе да оваквих манифестација и туристичких понуда буде све више у нашој земљи, рекао је Кнежевић.

Након прошлогодишњег Сајма књига на којем је Египат био земља партнер, ове године ће бити и на Сајму туризма, а амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли, оценио је да су односи две земље у последњих неколико година све јачи и у области политике, привреде и туризма.

Указао је и да су три градова из Србије потписала споразуме о сарадњи са три египатска града, као и да Ер Србија има директне летове ка Каиру и Хургади, очекујући да ће, каже амбасадор, линија бити отворена и ка Шарм ел Шеику.

Након Сајма књига, овогодишњи Сајам туризма је још једна прилика за изградњу и јачање односа између Србије и Египта, рекао је Алгувејли и додаје да успостављањем директних летова грађани Србије за три сата стижу до земље у којој 365 дана сија сунце, као и да 10 милиона људи из Египта има прилику да лакше упозна Србију.

Амбасадор Египта представио је своју земљу новинарима у Београду и казао да свако ко се одлучи да посети Египат имаће прилике да се упозна са египатском историјом, начином живота, кухињом и да истражи Црвено море.

Према његовим речима, све више грађана Србије се одлучује за Египат као дестинацију, о чему, каже, говори и податак да је од 2018. године било 250 одсто више захтева за визу него у годинама раније.

Директорка Београдског сајма Данка Селић каже да ће ове године на Сајму туризма учествовати више од 700 директних излагача и суизлагача из 40 земаља, а заједно на све четири манифестације учествује више од 900 излагача.

Надамо се да ће овогодишњи сајам испунити сва очекивања, али и да ће оборити рекорд у броју посетилаца и склопљених послова, рекла је Селић.

Излагачки концепти биће у халама 1, 2, 3 и 4, радно време сајма биће од 10 до 19 часова, а на дан затварања сајма, 23. фебруара, биће од 10 до 18 сати.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, а за групне посете 300 динара, док је цина породичне улазнице (родитеље са децом старости до 16 година) 800 динара.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести