До 2021. нови диспечерски центар у Београду

БЕОГРАД: Србија ће до 2021. добити нови најмодернији диспечерски центар на железници у овом делу Европе који ће се налазити у Београду, а тренутно се разматрају три локације за његову изградњу, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 
Brza pruga Indjija/B. Lucic
Фото: Brza pruga Indjija/B. Lucic

Цео руски кредит, милијарду долара, већ је уговорен, подсећа Михајловић а половина новца је, каже, већ повучена.

"Други део је за пругу Београд-Будимпешта. Потпуно смо спремни за нове пројекте, међу којима је посебно важан нови диспечерски центар на железници. Он ће се налазити у Београду и тренутно се разматрају две или три локације које има железница“, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Подсећа да је уговор са Руским железницама за нове пројекте на железници износи 230 милиона евра и да је то једини комерцијални уговор међу документима потписаним током посете руског председника. 

Према њеним речима, уговор са Руским железницама обухвата и израду пројектне документације за наставак реконструкције барске пруге.

Та пруга је, каже министарка, посебно важна за Србију због повезивања са Црном Гором као и због изласка на Јадранско море карго саобраћаја. 

До сада је, каже, реконструисано 77 километара од Ресника до Ваљева, а циљ министарства је да и остатак барске пруге на територији Србије буде обновљен и указује да ниједан километар није реконструисан од кад је изграђена. 

"То је важно и због инвеститора, јер нико неће да улаже у једну земљу ако нема добар пут и добру железницу. Зато улажемо у инфраструктуру, како бисмо обезбедили све услове да Србија буде боље повезана и да се у њој лакше послује", рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести