Економија после короне неће бити иста

БЕОГРАД: Глобална пандемија корона вируса деформисаће и економску слику света, изјавила је данас уредница часописа "Економетар" Радојка Николић на онлајн конференцији у организацији Српске асоцијације менаџера (САМ).
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Она је указала да додатни проблем представљају најаве да ће се пандемија корона вируса наставити у таласима и да ће нови таласи уследити до краја године.

Све то ствара велику несигурност код људи, који прво треба да брину о свом здравља, па онда о свом бизнису, нагласила је Радојка Николић.

Радојка Николић сматра да је држава дефинитивно морала да се определи за модел смањивања пореза и доприноса за предузетнике, јер је тај модел благотворан за развој предузетништва и пословања, а на тај начин се стимулише и ново запошљавање.

Председник Савета Факулета за економију, финансије и администрацију Горан Питић нагласио је да нису сви једнако погођени овом епидемијом и да постоје бизниси који ће се релативно брзо опоравити после престанка епидемије.

Он је додао да ће сигурно доћи до промена у пословању, више ће се радити од куће, дигитално пословање ће добити на значају.

Питић је поменуо истраживања која показују да 14 одсто компанија у временима криза и рецесија остварује боље резултате у односу на време пре кризе.

Говорећи о мерама Владе Србије, Питић сматра да су оне требало да буду примењене селективно, у складу са интензитетом штете које су поједини сектори привреде претрпели.

Питић сматра и да је мера о подели 100 евра сваком пунолетном грађанину могла да буде другачије постављена, јер Србија нема проблем на страни тражње већ на страни понуде.

Председник САМ Драгољуб Дамњановић истакао је да је утисак да ми дуго времена нећемо живети као што смо живели пре епидемије корона вируса. Тек после вакцине, моћи ћемо заиста да се опустимо.

Он истиче да ћемо морати да научимо да живимо у новим околностима, уз строге здравствене услове, да се носи маска, држи дистанца.

Дамњановић каже да ће актуелна криза допринети развоју онлајн пословања, јер смо током ове епидемије видели све добре ствари ове врсте пословања.

Ово време је показало да фирме које имају локализовану производњу имају више шанси да преживе од фирми које има међународне ланце снабдевања из више земаља, који лако могу бити покидани, нагласио је Дамњановић.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести