ЕКСПАНЗИЈА ГРАДЊЕ НАСТАВЉА СЕ И У ОВОЈ ГОДИНИ Ево колико људи у Новом Саду живи од грађевинске индустрије

Грађевинска индустрија је у протеклом периоду била у великој експанзији, а посебно се 2022. година издваја као рекордна. Прошле године издато је нешто мање грађевинских дозвола у прва три квартала, док је у трећем кварталу ипак дошло до повећања за 12 одсто, што према оцени неимара обећава.
а
Фото: Dnevnik.rs

У Синдикату грађевинарства Војводине и Новог Сада су задовољни постигнутим, посебно са најављеним великим пројектима, али напомињу да и даље има изазова које треба решити.

Дневнице на градилиштима 50 евра па навише 

- На нашим градилиштима, према званичним подацима, има око 50.000 радника из иностранства, према појединим проценама тај број иде и до 90.000, а највише их је из Индије, Турске, Бангладеша, Албаније и Непала. То показује да се обим посла не смањује и да је потребно размислити како повећати број наших радника који важе за квалификоване и који стручно умеју да обаве разне послове на градилиштима - објашњава председник Синдиката грађевинарства Војводине и Новог Сада Јосип Модић, додајући да у дефицитарна занимања и даље спадају инжињери, зидари, тесари, армирачи, керамичари, електричари и бравари. - Почетна плата креће се око 1.000 евра. Када је реч о дневницама, оне зависе од посла који треба да се обави, али су обично између 50 евра и 100 евра, а папрене ценовнике имају керамичари, који могу месечно да зараде и до 3.000 евра, због чега се управо за тај занат у послење време бележи већа заинтересованост младих.

140.000 грађевинских радника има у Србији
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Посла има у целој Војводини

Нови Сад се убраја у једно од највећих градилишта у земљи, али неимари имају пуне руке посла и у остатку Војводине, посебно у општинама у близини Новог Сада, попут Темерина, Ирига, Инђије или Руме. Прави бум грађевинари очекују када се заврши изградња Фрушкогорског коридора, који ће многе општине толико приближити Новом Саду да ће моћи да се сматрају за приградска насеља, док ће „Осмех Војводине” утицати на развој локалних самоуправа у Банату.


Фото: Dnevnik.rs

Према Модићевим речима, број активних градилишта се непрекидно мења, у Србији има 140.000 грађевинских радника, док у Новом Саду од од те привредне гране живи око 50. 000 људи.

- Велика грађевинска активност одвија се са сремске стране Новог Сада, а очекује се да се интензивира кад се заврши комунално опремање девет нових улица на Мишелуку, где би требало да живи око 30.000 људи. Тиме ће она по величини грађевинске активности у земљи бити друга, иза београдске области - каже Модић, напомињући да ће бити ангажовано доста домаћих грађевинских компанија, за шта се Синдикат залаже, па ће тако на изградњи бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј и трасе од Петроварадина до Беочина, као и на изградњи Фрушкогорског коридора, новосадских мостова и подземних гаража бити упослена домаћа грађевинска индустрија.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести