ЕВО ко ће 2075. године бити ДРУГА НАЈВЕЋА ЕКОНОМИЈА света

ЊУ ДЕЛХИ: Индија ће до 2075. године бити друга највећа економија света и прескочити Немачку, Јапан и САД, саопштила је инвестициона банка Голдман Сакс у својој најновијој прогнози.
nju delhi, indija, pixabay
Фото: Нју Делхи pixabay.com

Главни аргументи за ову процену су раст индијске популације, напредак земље у области иновација и технологија, веће капиталне инвестиције и растућа продуктивност радника, наводи се у извештају, преноси ЦНБЦ.

Индија има и велики проценат економски активног становништва који су у могућности да подржавају млађе и старије суграђане, сматра аналитичар Голдман Сакса, Сантану Сенгупта.

Он је истакао да Индија мора да повећа учешће своје радне снаге и тако искористи раст броја становника на прави начин.

"То је заиста прилика за Индију да успостави производних капацитета и настави раст у сектору услуга и инфраструктуре", додао је Сенгупта.

Очекује се да ће приход индијске технолошке индустрије порасти за 223,7 милијарди евра до краја 2023. године, прогнозира индијско невладино трговинско удружењу Наском.

Према извештају Голдман Сакса, индијска економија је вођена домаћом тражњом, за разлику од многих економија које више зависе од извоза у региону, при чему се до 60 одсто њеног раста углавном приписује домаћој потрошњи и инвестицијама.

Индијски БДП је у првом кварталу порастао за 6,1 одсто на годишњем нивоу, а процењује се да ће економски раст Индије на крају текуће године износити 7,2 одсто.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести