Грубишић: Динарске обвезнице елиминишу валутни ризик

БЕОГРАД: Професор на Београдској банкарској академији Зоран Грубишић каже да је емитовање динарских обвезница на 12 година значајна вест и посебна погодност, јер се тако елиминише валутни ризик и смањује осетљивост на колебања на међународним финансијским трзиштима и на промену курса динара према евру.
z
Фото: Youtube Printscreen

"Задуживати се у домаћој валути је једна значајна могућност и предност коју дуги низ година нисмо имали", рекао је Грубишић за Танјуг, поводом 12-годишњих динарских обвезница Републике Србије, које су 18. фебрура први пут емитоване и продате у укупном износу од 19,3 милијарде динара по историјски ниској стопи приноса од само 3,4 одсто.

Ниска стопа приноса, с озбиром да је реч о динарским хартијама од вредности, и дуг рок доспећа поправљају рочну структуру нашег јавног дуга, наводи Грубишић.

"Номинални износ главнице вратићемо тек након 12 година и то у динарима без ризика било каквих колебања девизног курса", додаје Грубишић.

До сада смо се, каже, задуживали у динарима али с много краћим роковима доспећа, док динарске обезнице које су данас емитоване имају рекордни роком доспећа од 12 година.

Задуживање у домаћој валути, објашњава Грубишић, јесте одраз, између осталог, и јачег кредитног рејтинга Србије који су прошле године потврдиле агенције Стандард и Пурс и Фич.

"Подигнут нам је кредитни рејтинг на ББ+ и очигледно да тржиште прихвата и да адекватно регује на тај наш кредитини рејтинг", рекао је Грубишић.

Сматра да смо на добром путу да кредитни рејтинг Србије до краја године још мало ојача.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести