Мали потписао Споразум о заједничким набавкама медицинских средстава

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали данас је у име Владе Србије потписао Споразум о заједничким набавкама медицинских средстава, чиме је Србија приступила овом мултилатералном споразуму који су потписале све чланице Европске уније.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Сврха овог споразума јесте заједничка набавка медицинских средстава, која је тренутно ургентна у циљу борбе против пандемије вируса COVID-19, као и у сврху обезбеђења свих будућих медицинских потреба, објавило је Министарство финансија на свом сајту.

Под медицинским средствима која могу бити предмет заједничке набавке, Споразумом су предвиђени сви лекови, медицински уређаји и друга роба и услуге који су намењени борби против прекограничних опасности по здравље.

Учешћем у овом Споразуму, Република Србија добија могућност да набави неопходну медицинску опрему по нижим ценама, као и да поред домаћих експерата користи и експертизе стручњака Европске комисије и других потписница Споразума у обезбеђењу опреме и лекова високог квалитета.

Очекује се да ће заједничка набавка ојачати куповну моћ уговорних страна и осигурати равноправан приступ медицинској опреми у борби против озбиљних прекограничних претњи по здравље, наводе у Министарству.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести