Мали: Рекордни резултати у 2018, нисмо више презадужена земља

БЕОГРАД: Србија више није презадужена земља, изјавио је данас српски министар финансија Синиша Мали, истакавши да ће суфицит у јануару ове године бити већи од 7,8 милијарди динара колико је првобитно планирано.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је на обележавању међународног Дана царине у Београду рекао да је на крају 2018. суфицит у буджету износио 32,2 милијарде динара, и оценио да рекордни економски резултати у прошлој години дају простор за оптимизам.

Мали је казао да је учешће јавног дуга у јануару око 50 одсто, што је оценио као огроман резултат, с обзиром да је учешће јавног дуга 2013. било 78 одсто.
Министар је рекао да је незапосленост на крају трећег квартала прошле године износила 11,3 одсто, што је више него двоструко мање у односу на 25 одсто 2013. године.

"Нисмо задовољни, али је ипак и у тој области остварен резултат", рекао је Мали.
Нагласио је и да је стопа раста БДП-а за 2018. износила 4,4 одсто што је, каже, највиша стопа раста не само у региону него и у Европи, а раст је забележен у свим областима привреде.

Он је рекао да добри резулатати омогућавају повећање плата и пензија, те да почетком фебруара и сви запослени у Управи царина могу да очекују за 8,5 одсто веће плате него децембарске.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести