Марковић: Србија кључна држава за бесцаринску трговину са ЕУ

БЕОГРАД/ИСТАНБУЛ: Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је да тренутно има више од 700 турских фирми основаних у Србији, те да је трговинска размена између две земље одавно прешла милијарду долара, а као нови циљ постављена размена од пет милијарди долара.
kamioni, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, ilustracija

Марковић је рекао да турско Министарство трговине посебно издваја сарадњу са Србијом, као једном од "приоритетних земаља", у 2020-2021. години, имајући у виду да тренутно има више од 700 турских фирми основаних у Србији и да је путем различитих трговинских споразума, поготово са ЕУ, Србија постала кључна држава за бесцаринску трговину.

Амбасадор је подсетио да је након потписивања Споразума о слободној трговини између Србије и Турске укинута царина на увоз индустријских производа, а када је реч о пољопривредним и сличним производима, на одређене су успостављене пореске олакшице, док су на друге све царине укинуте.

Он је, за периодицни алманах Истанбулске трговинске коморе, истакао и да је трговинска размена између Србије и Турске прешла одавно милијарду долара, а као нови циљ постављена размена од пет милијарди долара.

Према његовим речима, Србија је, са одличним географским положајем и потписаним трговинским споразумима са многим државама, постала врло атрактивна за различите инвеститоре.

Амбасадор је указао и на то да је Србија са потписаним трговинским споразумима и прикључењем преференцијалном систему кључна земља у погледу приступа турских производа на европско тржиште са својим неоцарињеним приступом за готово 1,3 милијарде потрошача.

Захваљујући сарадњи и блиском дијалогу председника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, у последњих пет година односи две земље су заиста добили маха, додао је амбасадор Марковић, а објављено је на сајту Министарства спољних послова.

Амбасадор је додао да је након потписаног Споразума о слободној трговини 2010. године, размена измеду две државе прешла 200 процената предвиђеног.

Такође, изнео је податак да је до 2015. године у Србији било 130 турских фирми, а у 2020. години тај број је порастао на 700, које делују у области текстила, аутомобилске индустрије, електричне индустрије, машина и машинске опреме, банкарства, као и у сектору туризма и малопродаје.

Економски раст Србије доста дугује сектору услуга, констатовао је Марковић и указао на то да, и поред тога што је пандемија ковида 19 погодила економију, Србија предузима важне кораке како би земља и након панмедије поново постала центар пажње туриста.

Влада Србије посебну пажњу пружа бољем развоју туризма, истичући планински и бањски туризам, а као земља која није толико искусна када су у питању предели термалних вода, пожељни су турски стручњаци и инвеститори из ове области, закључио је амбасадор.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести