Михајловић: Почиње пројектовање диспечерског центра, радови у 2021.

БЕОГРАД: Почиње пројектовање Јединственог диспечерског центра за управљање српским пругама, а радови би могли да почну у 2021. и трајаће три године, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Министарка је обишла стари диспечерски центар "Инфраструктура железнице Србије" у станици Ранжирна Макиш, где ће се налазити савремени диспечерски центар, који ће бити изграђен у сарадњи са Руским железницама.

Стари центар су са Михајловићком посетили директор РЖД Интернешнал Мансурбек Султанов, директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко.

"Радимо са најбољима, једна од најбољих светских компанија су Руске железнице. Документација треба да буде завршена до краја године и наш договор је да покушамо следеће године да почнемо радове на диспечерском центру и да од тог тренутка буду завршени радови за три године", истакла је Михајловић.

Додаје да ћемо до тада имати готову и брзу пругу од Београда до границе са Мађарском, као и већи део брзе пруге од Београда до Нише и од Ниша до Димитровграда, као и доста додатних регионалних пруга које ће бити завшено.

Јединствени диспечерски центар ће пројектовати Саобраћајни институт ЦИП и руски институт НИАС.

"Уговорена вредност пројектовања је 9,5 милиона евра и прошле недеље су стигла последња одобрења од стране Министарства финансија Србије и Руске Федерације", рекао је Шурлан.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести