МОДЕРНО РОПСТВО Армани кинеског радника који нaправи ТОРБУ плати 93, а ЛУКСУЗНИ АКСЕСОАР потом продаје за око 1.800 евра!

МИЛАНО: Експлоатисани кинески радници у Италији, које су у погонима у околини Милана нелегално запошљавали неовлашћени подизвођачи, правили су торбе и друге артикле за модну кућу "Ђорђо Армани", саопштила је данас италијанска полиција.
a
Фото: Ilustracija/Youtube Printscreen

У том случају су наводно занемарени прописи о здрављу и безбедности радника, као и правила којима се регулишу радно време, паузе и слободни дани, пренео је АП.

Италијанска компанија негирала је оптужбе да је починила поменуте злоупотребе у садејству са фирмом "GA operations ", која производи одећу, додатке и декорације за куће за брендове групе "Ђорђо Армани".

Одувек смо спроводили мере контроле и превенције како бисмо свели на минимум злоупотребе у ланцу снабдевања, а ’GA operations’ сарађиваће с највећом транспарентношћу са надлежним телима по том питању, наводи се у саопштењу Арманија.

Према полицији, "GA operations" је ангажовао подизвођача, који је потом ангажовао неовлашћене кинеске подизвођаче, да би они запошљавали раднике мимо процедура, а неки од њих били су у Италији илегално.

Додаје се да је то део система "caporalato", илегалног посредовања и експлоатације радника, који се најчешће догађа у пољопривредном сектору.

Систем омогућава енормно увећање профита тако што кинеска фабрика заправо производи артилкле, смањујући трошкове рада коришћењем нерегистрованих и илегалних радника, наводи се у саопштењу.

Полиција је објавила и то да је кинески подизвођач плаћен 93 евра за торбу, коју је модна кућа продала за око 1.800 евра.

Четири кинеска власника фабрике су подвргнути одвојеним кривичним истрагама због својих улога у тим злоупотребама, а "ГА Оператионс" није под истрагом, али је стављен под судски надзор на период до годину дана, истиче полиција.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести