Наставак реституције: Лелбахови добили назад 550 хектара, а Војнићи 530

НОВИ САД: По последњим подацима Агенције за реституцију, до половине овог месеца враћено је око 45.500 хектара пољопривредног земљишта.
subotica
Фото: Youtube Printscreen

Најмањи резултати у враћању имовине одузете после Другог светског рата бележе се код враћања пољопривредног земљишта, што кочи процес комасације у многим општинама.

Међутим, наследницима некадашњих господара војвођанске равнице и најбогатијим појединцима у Војводини већ су враћене, или су тренутно у поступку враћања, повеће површине пољопривредног земљишта. Наиме, Агенција за реституцију враћа некретине некадашњим породицама „плаве крви” Војнић, Лелбах и Фернбах, који су имовину имали на северу Бачке. Директорка подручне јединице Агенције за реституцију у Новом Саду Јасна Селаковић објашњава за „Дневник” да је племићкој породици Лелбах већ враћено 550 хектара пољопривредног земљишта на територији општине Бачка Топола.

Осим тога, иза бивше власнице Магдолне Лелбах, рођене Војнић-Бајшаи, која је била супруга Ђуле Лелбаха, подносиоци потражују и Војнић палату у Суботици, каже Јасна Селаковић.

Како додаје, након обављеног увиђаја на лицу места, утврђено је да није било промена габарита објекта, чека се додатна документација ради неспорног утврђивања чињеничног стања, али за сад би један пословни простор могао бити враћен у натуралном облику.

Иначе, Војнић палата се налази у центру Суботице и проглашена је за непокретно културно добро и споменик културе. Изграђена је 1893. године у стилу француске ренесансе с елементима цветне готике за Мату Бајшаи-Војнића, по пројекту Јаноша Јадличке из Будимпеште. Њено враћање у натуралном облику траже потомци племићке породице Лелбах, будући да је она некада припадала Магдолни Војнић-Бајшаи.

Породица Лелбах је Агенцији за реституцију поднела захтев за врећање око 900 јутара пољопривредног земљишта, што јој је враћено кроз четири решења на територији општине Бачка Топола.

Наша саговорница истиче да су подносиоци захтева за имовину породице Војнић, чији је родоначелник лозе Иштван Војнић био главни тужилац у Суботици и уједно најбогатији и најугледнији човек у крају пре неколико векова, потраживали око 1.500 јутара пољопривредног земљишта у катастарским општинама Мали Београд и Горња Рогатица.

Њима је до сада враћено око 530 хектара у катастарским општинама Мали Београд и Бајша, на територији општине Бачка Топола, каже Јасна Селаковић.

С обзиром на то да је неко време, пре Другог светског рата, племићка породица Војнић била најбогатија на северу Бачке, њени наследници су купили и половину Бајше и трећину Рогатице.


Били власници ергеле „Зобнатица”

У многим записима о војвођанским племићким породица пре Другог светског рата забележено је да су Лелбахови, заједно с Војнићима, били власници чувене ергеле „Зобнатица”.

Записано је и да је Јулије Лелбах био признат узгајивач тркачких грла, да је имао око 300 ждребаца. Од њега је за потребе аграрне реформе одузето више од 760 катастарских јутара њива.


Немачка породица Фернбах из Апатина, пореклом из Баден-Виртемберга, крајем 19. века и почетком 20. имала је велике индустријске објекте и огромне комплексе њива у Бачкој, Банату и околини Сегедина. Браћа Јожеф, Јанош, Балинт, Антал и Карољ имали су и неколико двораца. Остало је забележено да је Балинт Фернбах поред свог летњиковца у Сонти изградио први зоолошки врт у овом делу Европе.

У два предмета у којима је подносилац захтева законски наследник породице Фернбах, у Агенцију за реституцију стигли су налази вештака, заказане су усмере расправе и треба да се врати око 370 хектара пољопривредног земљишта у катастарској општини Горња Рогатица, закључује Јасна Селаковић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести