НЕКАДАШЊИ РАДНИЧКИ УНИВЕРЗИТЕТ ОТВАРА ВРАТА ЗА НОВОСАЂАНЕ „Вега ИТ“ након 23 године градском симболу дао нови почетак

Више од 23 године од како је део зграде изгорео у пожару и две године од почетка реконструкције зграда некадашњег Радничког универзитета, сада у власништву „Vega Properties Radnički”,  од сутра ће поново бити отворена за посетиоце.
radnicki vega it, Dnevnik/R. Hadžić
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Наиме, у холу зграде ће, поводом завршетка реконсктрукције, од 30. новембра до 8. децембра бити постављена изложба „Некад и сад” академске сликарке Светлане Нинковић.

Нови почетак зграде која је била један од симбола Новог Сада и у којој је око 2,5 милиона грађана стекло нова знања, тако ће бити симболично означен, док је њена првенствена намена да пружи услове за рад око 500 ИТ инжењера компаније  „Вега ИТ”.  Ова компанија је у фебруару 2021. године за 5,265 милиона евра купила од Града костур зграде од 13 спратова и парцелу на којој стоји, након што је Нови Сад, кроз дуги низ година успео да реши замршене имовинско-правне односе и постане једини власник некадашњег небодера знања у Улици војвођанских бригада.

500 ИТ инжењера радиће у новој згради

Реконструкција је започела крајем исте године, након што је у марту одабрано идејно решење за нови изглед зграде од 6.500 квадратних метара, а које је дело архитектонског бироа „Кузманов и партнери”.  Укупна инвестција „Веге ИТ”, како је процењено од градских званичника, износила је око 17 милиона евра.

Фото: Дневник/Р. Хаџић
У холу зграде ће, поводом завршетка реконструкције, од 30. новембра до 8. децембра бити постављена изложба „Некад и сад” академске сликарке Светлане Нинковић

Том приликом, Лазар Кузманов је за решење његовог бироа казао да је концепт нове архитектуре био „очување идентитета објекта уз савремену обликовну препознатљивост”. При том је избор пао на нове материјале и савремене облоге.

- Битна водиља код формирања идејног решења била је задржавање вертикалности објекта како би се очувала виткост композиције. Увођење рама који обухвата објекат је имало функционални и обликовни смисао. Тако конципиран рам даје карактер објекту, уоквирује га као слику, а опет функционално покрива елементе на фасади – изјавио је тада Кузманов.

Компаније  „Вега ИТ” је у фебруару 2021. године за 5,265 милиона евра купила од Града костур зграде од 13 спратова и парцелу на којој стоји
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Почетком године, приликом обиласка градилишта, један од сувласника „Веге ИТ”  Владан Остојић истакао је да поносан на нову будућност зграде, сада Вега Раднички.

- Поносан сам што ће ова зграда, као стари симбол Новог Сада, као едукативни симбол, повратити стари сјај и што ће поново постати симбол Новог Сада.  Такође, поносан сам што ћемо је  променити да буде спремна за 21. век – казао је том приликом Остојић.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести