Одаловић: Билатерално решење са Хрватском најпожељније, али...

БЕОГРАД: Србија сматра да би најбоље било да се нађе билатерално решење са Хрватском поводом спора везаног за повећање увозних накнада за преко 2.000 одсто на воће и поврће, а ако то не успе, онда ће морати да предузме контрамере, како би заштитила сопствене интересе, изјавио је генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић за Ројтерс.
Veljko Odalović Foto: sps.org.rs
Фото: sps.org.rs

"Тражили смо објашњење од Европске комисије. Најбоља ствар би била да се нађе билатерално решење, али ,ако се у томе не успе, бићемо приморани да уведемо контрамере", рекао је Одаловић.Британска агенција наводи да је Хрватска 14. јула подигла накнаде за фитосанитарне контроле воћа и поврћа на својим границама са 90 на 2.000 куна (270 евра), наводећи као разлог усклађивање са стандардима Европске уније.

Тај потез је изазвао снажно негодовање суседних земаља, пише Ројтерс.Хрватска, која се недавно придружила ЕУ, главна је капија за увоз робе у 28-члани блок из Србије, највеће економије Западног Балкана и кандидата за чланство у ЕУ, додаје британска агенција.Македонија и Босна и Херцеговина, које су такође кандидати за чланство, упозориле су Хрватску на могуће увођење контрамера, мада нису наговестиле у којој форми би то могло да буде, напомиње Ројтерс.

Србија је у среду упутила писмо Европској комисији, рекао је данас, цитира Ројтерс, један други званичник из Владе у Београду, наводећи да потез Загреба крши Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) Србије блоку, што је предприступни споразум који омогућава приступ фондовима ЕУ и олакшава инвестирање и трговину Србије са европским блоком.

Ројтерс наводи да је министар за спољну трговину и економске односе БиХ Мирко Шаровић такође упутио писмо ЕК, у ком је навео да ће хрватске таксе довести произвођаче из његове земље у неједнак положај на хрватском тржишту.Као чланица ЕУ, Република Хрватска се обавезала на придржавање ШП, којим су потписнице обећале да ће укинути међусобне увозне таксе и накнаде, као и сва квантитативна ограничења која се односе на извоз, наводи се у писму Шаровића.

Британска агенција додаје да ће на министарском састанку земаља региона следеће недеље у Сарајеву бити разматран заједнички одговор на хрватске мере.Трећина земаља у региону увози из Хрватске више него што извози у ту земљу. Једино Србија има трговински суфицит са Загребом, при чему је прошле године спрски извоз достигао 116 милиона евра, док је увоз из Хрватске износио свега 79 милиона евра, закључује Ројтерс.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести