Одобрени први кредити за 25 фирми, укупно 729 милиона динара

БЕОГРАД: Први кредити Фонда за развој намењени за побољшање ликвидности предузећа у Србији одобрени су за 25 фирми, а вредност средстава је 729 милиона динара, изјавио је данас државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић. 
ministarstvo privrede
Фото: Tanjug/Z.Mišić, arhiva

На седници Управног одбора Фонда јуче је одлучено да прва транша новца буде додељена за 20 правних лица из сектора микро, малих и средњих предузећа, а право на кредит оставрило је и пет предузетника.

Укупна вредност кредита које су ових 25 предузећа тражили била је нешто више од 804 милиона динара, док су одобрена средства у износу од 729 милиона динара, сразмерно њиховим бонитетима и критеријумима који су дефинисани у условима за аплицирање, каже Стевановић.

"Када говоримо о предузећима која се третирају као правна лица, највећи део средстава повукла су средња предузећа, затим мала па микро, сходно и програму и њиховом потенцијалу да та средства и повуку", каже Стевановић за Танјуг. 

За кредите из Фонда за развој аплицирала су предузећа из готово свих делова земље, од Јужнобачког округа односно из Новог Сада, преко Београда, Рашког, Расинског, Нишавског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа.

Захтеви три предузећа која су аплицирала за кредите су одбијени на седници Фонда јер нису испуњавали све потребне услове, или нису имали адекватне билансе или су у блокади.

"За оне којима се у перспективи деси исти случај а могу своје недостатке да отклоне, они ће имати шансу поново да се јаве", објашњава Стевановић.

Али, напомиње, она предузећа која не могу да отклоне ове недостатке, неће моћи да добију средства из овог програма.

Критеријум за добијање новца из Фонда је, између осталих, био и да на дан увођења ванредног стања до момента аплицирања ове фирме нису смањиле број запослених за више од 10 процената. 

У 25 предузећа којима је Фонд одобрио средства запослено је око 1.900 радника, а до датума када су затражили новац, укупно је 6 радника у њима престало са радом.

Стевановић каже да је цео сет мера које је држава донела како би се привреди помогло, добро промишљен.

У првој фази спровођења ових мера не иде се са секторским приступом, односно издвајањем појединих делатности посебно.

Када се ураде додатне теренске анализе и утврди какве резултате дају ове мере, евентуално ће се у неком наредном периоду одлучити да ли ће се донети нове.

Говорећи о структури предузећа која су аплицирала за новац из Фонда, јавиле су се фирме из различитих делатности, од производње, трговине, услуга...

На списку су предузећа која се баве израдом производа од алуминијума, затим обуће, хране, лекова, козметике, затим они који тргују овим производима, али и фирме из области услуга, транспорта, рачуноводства...

Ако се настави досадашњи тренд аплицирања у Министарству привреде верују да ће до краја године успети да доделе 24 милијарде динара из Фонда које су намењење привредницима.

На тај начин, каже Стевановић, помоћи ће се привреди да поправи ликвидност и да се врати на период од пре 16. марта.

У Фонд за развоје је према речима Стевановића, до овог тренутка стигло 54 захтева за кредите, јуче је обрађено 28 од којих је 25 одобрено, а већ у петак је следећа седница Управног одбора Фонда за развој на којој ће се анализирати нове апликације.

Процедура каже да они којима је одобрен новац када обезбеде неопходну документацију која се тиче средстава обезбеђења долазе у Фонд у Београду или Нишу, потписују уговор и након тога им новац леже на рачун.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести