ОТВАРАЊЕ РУДНИКА И ФАБРИКЕ?: Канађани би да копају у Србији, БРУТО ВРЕДНОСТ 2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Канађани су заинтересовани за отварање рудника и фабрике борне киселине код Рашке. Планирана је експлоатација бората на 15 година.
rudnik, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Компанија Балкан Голд доо поднела је Министарству за заштиту животне средине Затев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину за пројекат експлоатације бората лежишта Пискања. Лежиште борних минерала Пискања налази се у атару села Корлаће, у непосредној близини Баљевца на Ибру у Рашком округу, пише еКапија.

Утврђене укупне резерве бората у лежишту Пискања, како пише у захтеву, износе 7.139.808 тона.

Планирана је производња концентрата колеманита и концентрата улексита од 250.000 тона годишње. Ова производња, како се наводи, остварује се у току првих пет година експлоатације након чега је неопходно производњу увећати због тога што се у шестој години у процес производње укључује фабрика борне киселине са годишњим капацитетом од 25.000 тона борне киселине.

Пројекат ће се, како пише, извести у оквиру простора старих Ибарских рудника тако да неће бити потребно расељавање становништва у околини пројекта. Период експлоатације је процењен на 15 година.

Како су писале Новости 2020. године, канадска компанија Erin Ventures у рејону Пискања, недалеко од напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру (општина Рашка), пронашла је резерве руде бора чија је бруто вредност већа од 2 милијарде долара.

Како се у документу наводи, спорадична основна геолошка истраживања на подручју данашњег лежишта бората Пискања код Баљевца на Ибру су вршена током 50-их година прошлог века, док су систематска истраживања заправо започета 1987. године, када су у склопу истраживања каменог угља у Пискањи откривени борат.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Балкан Голд је основан 2009. године и у потпуном је власништву Boron One Holdings Inc. који се налази у Канади. Балкан Голд се бави истраживањем и развојем потенцијалних минералних лежишта у Србији и има екслузивно истражно право, односно носилац је геолошких истраживања на истражном простору лежишта бората Пискања.

Шта се налази на лежишту код Баљевца?

У околини Баљевца, борати се налазе у два просторно одвојена лежишта.

У непосредном северозападном залеђу Баљевца ситуирано је лежиште борних минерала "Побрђски поток", у коме се борати већ експлоатишу, док је источно од Баљевца и реке Ибар, у подручју села Корлаће, ситуирано друго лежиште борних минерала "Пискања", које је предмет пројектом предвиђених рударских активности и овог захтева.

Катастарске парцеле простора експлоатационог поља Пискања се налазе у границама просторног плана општине Рашка, а на простору експлоатационог поља је једним делом предвиђено грађевинско подручје насеља, а другим делом пољопривредно земљиште.

Лежиште је ситуирано на десној обали Ибра и састоји се од дванаест појединачних рудних тела сочивастог облика. Најплићи делови лежишта налазе се на дубини од 105 метара док најдубљи делови залежу до дубине од око 463 метра, пише у Захтеву.

Dnevnik/Ekapija

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести