ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА НУКЛЕАРНУ ЕНЕРГИЈУ Влада усвојила меморандум о стратешкој сарадњи са Француском Електропривредом

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас на седници  Меморандум о разумевању са "Француском Електропривредом" о успостављању дугорочног дијалога и сарадње у енергетској транзицији и нискоугљеничним технологијама, а његово потписивање очекује се током предстојеће посете председника Србије Александра Вучића Француској, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
1
Фото: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

"Меморандумом се стварају услови за стратешко партнерство са Француском електропривредом (ЕДФ) у процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма у Србији, уз подршку развоју стручних кадрова и размени техничког знања.     Такође, ЕДФ је исказао интересовање за сарадњу са Електропривредом Србије у развоју нових, као и ревитализацији постојећих хидроелектрана, као и хидроелектрана од регионалног интереса, у циљу обезбеђивања енергетске безбедности Србије применом најбољих међународних стандарда у областима животне средине, технологије и праксе", рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је рекла да је Меморандумом предвиђена могућност сарадње у развоју решења за складиштење енергије, пре свега, батерија и зеленог водоника, као и решења за ефикасно коришћење произведене енергије.

Претходно се данас, министарка Ђедовић Хандановић, састала у Влади Србије са амбасадором Француске Пјером Кошаром са којим је разговарала о припреми предстојеће посете председника Србије Александра Вучића француском председнику Емануелу Макрону и сарадњи у области енергетике.

Фото: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

"Као што је недавно изјавио председник Александар Вучић, са Француском разговарамо о стратешкој сарадњи у многим областима, међу којима је енергетика једна од најзначајнијих. Због раста потражње за електричном енергијом која ће се учетворостручити до 2050. године, као и декарбонизације у енергетском сектору, размишљамо о употреби нуклеарне енергије која једина може да обезбеди базну енергију и поштовање нет-зеро концепта", рекла је министарка.

Како је навела, Француска око 70 одсто електричне енергије добија из нуклеарне енергије и важно је што ће двојица председника разговарати о овој теми у тренутку када многе државе разматрају већу улогу нуклеарне енергије у јачању енергетске безбедности и решавању климатских изазова.

Она је указала да због увођења мораторијума на нуклеарну енергију Србија нема довољно стручњака у овој области, али да ће се у наредном периоду интензивно разговарати са Министарством науке, природним и техничким факултетима, научним институтима и другим институцијама у земљи како би унапредили капацитете неопходне за припрему и реализацију оваквих пројеката.

"То је, такође, прилика да вратимо велики број образованих младих људи у земљу, који би могли да дају подршку енергетској сигурности Србије, јер ћемо морати да обезбедимо нове капацитете у наредним годинама и деценијама", рекла је Ђедовић Хандановић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести