Овог пролећа нове фабрике у западној Србији

ЧАЧАК, ПОЖЕГА, ИВАЊИЦА: У западној Србији овог пролећа очекује се почетак рада неколико фабрика.
fabrika, pixabay
Фото: pixabay.com

Некадашњи гигант, „Будимка“ из Пожеге, продат је из трећег покушаја, а њу је купила ИТН група из Косјерића, која жели да фабрику што пре оспособи за производњу, наводи агенција Рина.

"Домаћи инвеститори улажу око пет милиона евра, а расписан је и конкурс за запошљавање. Планирано је да буде запослено 150 радника, на пробној линији. Ми из локалне самоуправе, као и нови власници вољни смо да остваримо што боље резултате у свим сегментима", изјавио је за Рину, Ђорде Никитовић, председник општине Пожега.

Средином јуна у Чачку треба да се отвори немачка фабрика „Форверк“, у којој ће посао пронаћи укупно 1.000 радника. Ово предузеће саграђено је у Прељини на простору од 40.000 метара квадратних.

„Инвестиција је вредна скоро 70 милиона евра, град Чачак је урадио комплетну инфраструктуру као и планска акта, што ће бити враћено граду кроз запошљавање Чачана. Овај индустријски погон обухвата три фирме: Форверк драјтек, Форверк аутотек док је трећа фирма у саставу Форверка али носи назив Елдизи. Овде ће се израђивати аутомобилски делови за Фолксваген, БМВ, Мерцедес, Форд и Бентли и то од пластике, метала и гуме“, рекао је градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.

Још једна немацка инвестиција у Ивањици, где је овог пролећа погон отворила компанији за прераду метала. Ова фабрика у индустријској зони Сењак почетком јуна биће прикључена на гас када ће и почети са производњом.

"У првој фази бице запослено 120 радника, проширењем обима производње стећи ће се услови за додатно ангажовање већег броја радне снаге", рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

Компанија „Koenig metal“ више од 100 година на 7 локација широм света обрадује лим и цеви у складу са захтевима купаца за металну, електричну и аутомобилску индустрију, као и индустрију издувних система и ваздушних јастука.

Поред тога, на обронцима Маљена саграђена је савремена фабрика воде, а инвестиција је вредна око три милиона евра и запошљаваће око 30 мештана.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести