Произвођачи сокова јефтиније до сировина, уштеда 200.000 €

БЕОГРАД: Произвођачи воћних сокова и увозници сировина плаћају за око пет одсто мању царину за концентрисани сок од поморанџе, што ће привреди у овој области, како се процењује, донети уштеде веће од 200.000 евра годишње, саопштила је данас Привредна комора Србије.
agrumi voce
Фото: pixabay.com

То је реализовано захваљујући успешној иницијативи ПКС којом је увозна дажбина смањена на 15,2 одсто са 20 процената.

"Групација произвођача минералних вода, воћних сокова и безалкохолних пића ПКС, прошле године покренула је иницијативу да се смање царинске стопе на увоз концентрисаног сока од поморанџе. Захваљујући квалитетном дијалогу са министарствима пољопривреде и финансија, успешно је реализован овај предлог и царинска стопа на увоз концентрисаног сока од поморанџе смањена је за 4,8 одсто", изјавио је Димитрије Ивановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију ПКС.

Ову погодност, осим произвођача, користиће и увозници сировине што ће обезбедити већу конкурентност домаћих производа на нашем и страном тржишту, додао је Ивановић.

Из Нектар групе су поздравили напоре за увођење царинских олакшица и помоћ конкурентности домаћих произвођача.

"Компанија ''Нектар'' увози квалитетну бразилску поморанџу и до сада је била подложна царинској стопи од 20 одсто у односу на 12,2 одсто колико је стандард ЕУ. Поздрављамо значајан напредак који је направљен и стратешку иницијативу Привредне коморе Србије у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија да се царинске стопе смање на 15,2 одсто", изјавио је Михаило Јанковић, директор Нектар групе.

Светислав Парежанин, директор компаније АФЦ, која увози сировину из Бразила, оцењује да је делимично исправљена нелогичност у нашој Царинској тарифи где је увоз готових сокова од поморанџе био ослобођен плаћања царине, а увоз сировина за производњу сока од поморанџе био оптерећен стопом царине од 20 одсто, за разлику од земаља ЕУ где је стопа царине за увоз тих истих сировина 12,2 процента или земаља у окружењу које нису чланице ЕУ где стопа царине износи од нула до пет одсто.

"Пошто је стратешки циљ наше владе прикључење ЕУ очекујемо да ће ускоро доћи до даљег снижења стопе царине на ниво стопе царине у ЕУ од 12,2 одсто на увоз тих истих сировина, и тиме омогућити даље повећање конкурентности домаћих произвођача у домаћој и међународној трговини", рекао је Парежанин.

Саветник у Удружењу за прехрамбену индустрију ПКС Сашка Биорчевић наводи да се у Србији годишње просечно увезе између 2.500 до 3.000 тона концентрисаног сока од поморанџе.

Више од 70 процената наведеног производа који се користи као сировина за сокове од поморанџе се увози из Бразила, земље која представља лидера по количини и квалитету производње ове врсте производа.

У свету, потрошња сока од поморанџе је на првом месту, док је код нас на трећем, после сока од јабуке и брескве.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести