ПРВИ БАНКРОТ БАНКЕ У 2024 Како је пропала и шта ће сада бити с клијентима

Проблематичну регионалну банку Republic First Bancorp са седиштем у Филаделфији затворили су регулатори Пенсилваније, што је означило први колапс регионалног банкарства ове године након низа великих колапса 2023. године—иако је банка далеко мања од оних које су пропале прошле године и скоро три десетине филијала ће се поново отворити под новим именом.
banka salter
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Министарство за банкарство и хартије од вредности Пенсилваније запленило је Republic First у петак након низа спекулација и након што је банка тражила потенцијалног купца, саопштила је Федерална корпорација за осигурање депозита.

Republic First је у јануару имао око 6 милијарди долара имовине и још 4 милијарде долара депозита, према ФДИЦ-у.

Фултон банка је постигла споразум са регулаторима да преузме 32 филијале Републиц Фирст-а у Пенсилванији, Њујорку и Њу Џерсију, које ће се поново отворити под именом Фултон Банк, при чему ће банка са седиштем у Пенсилванији преузети „углавном све депозите [Republic First] и откупити углавном сву имовину“, наводи се у саопштењу ФДИЦ-а.

Акције Republic First Bancorp-а су пале у петак пошто су се инвеститори удаљили од посрнуле банке, потонувши 60 одсто на дан на нешто више од 1 цента – што је пад у канти свог врхунца из јула 2006. на скоро 12,50 долара.

Заплена Republic First Banke је четврта у нешто више од годину дана коју су запленили државни и савезни регулатори, након изненадног неуспеха банке Силицијумске долине прошлог марта, што је изазвало страхове о стабилности регионалних банака усред низа прогона банака које су исцрпле више банака.


Велики број

250,000 долара је износ појединачних депозита клијената који ФДИЦ гарантује да ће заштитити, што значи да клијенти могу очекивати до четврт милиона долара да буду сигурни чак и ако њихова банка пропадне.


Само два дана након неуспеха СВБ-а, њујоршка банка Signature, лидер у крипто позајмљивању, такође је затворена, а њујоршки регулатори запленили су 23-годишњу регионалну банку, заједно са њеном имовином од 110 милијарди долара и депозитима од 88 милијарди долара. Прва републичка банка у Сан Франциску постала је следећа банка која је пропала прошлог маја, када су федерални регулатори надгледали преношење њених средстава банкарском гиганту ЈПМорган Чејс.

Извори су рекли за Блоомберг ове недеље да је ФДИЦ тражио понуде за Републиц Фирст, потез који долази мање од шест месеци након што је агенција суспендовала аукцију за Republic First само недељу дана након што је постигла договор од 35 милиона долара са Norcross-Braca Group у последњи покушај да се спречи потенцијална заплена и прикупи капитал од инвеститора. Norcross-Braca је одустао од тог уговора прошлог месеца.

Дневник/Блиц//Форбс

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести