Руском фонду понуђени „Петрохемија” и остала непродата предузећа

Руске инвестиције у Србији премашиле су цифру од четири милијарде долара, али би у наредне две године, кроз проналажење нових инвестиционих пројеката, могле донети још 500 милиона долара нових инвестиција.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, челни људи Руског фонда за директне инвестиције и Развојна агенција Србије потписали су споразум о сарадњи у проналажењу нових инвестиционих пројеката. Реч је о инвестицијама, како објашњава вршилац дужности директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, потпуно одвојеним од оних које су потписане током посете Владимира Путина Београду, односно од гасовода до Бугарске и проширења гасног складиштва „Банатски Двор”.

Руски инвестицони фонд за директна улагања постоји од 2011. године и већ сарађује с партнерима и фондовима из Азије, на Блиском истоку, Француском, Италијом.

– Сарадњу можемо очекивати на различитим пројектима, а превасходно ће се они тицати предузећа која су преостала за приватизацију, потом брзо растућих производних приватних предузећа, с акцентом на она која имају план да у неком будућем периоду излазе на руско, али и друга тржишта – навео је Газдић. – Додатни акценат је стављен на заједнички рад у сфери агробизниса, посебно прехрамбене индустрије, у којој Руски фонд има значајне партнере.

Наредне две године, кроз проналажење нових инвестиционих пројеката, могле би донети још 500 милиона долара нових инвестиција

Челник Развојне агенције Србије подсећа на то да су се до сада директна руска улагања у Србији односила на енергетски сектор и тек нешто мало у сферу производње, а циљ је да се сада започне сарадња ради повећања улагања управо у производна предузећа. Да би се то и остварило, РАС ће Руском фонду омогућити увид у стање српских предузећа.

– Имамо портфолио предузећа која су преостала да се приватизују. Њих ћемо на најбољи начин представнити руским партнерима и видети да ли с њихове стране постоји заинтересовност за нека од њих. С друге стране, РАС поседује највећу базу домаћих предузећа и домаћих добављача па ће и тај портфолио бити доступан представницима Руског фонда да би он направио анализу и евентуално препознао одговарајућа предузећа овде у Србији – истакао је Газдић. – Радимо и на једном великом програму базе добављача на територији Србије да би њихова анализа показала која од тих предузећа имају потенцијал да значајније расту у будућем периоду. С руским партнерима ћемо покушати да помогнемо та предузећа да постану значајнији тржишни партнер, како на руском тржишту,тако и на европском.


Запошљавају више од 700.000 људи

Руски фонд директних инвестиција запошљава више од 700.000 људи и остварује приходе који износе више од пет одсто руског БДП-а. Такође, успоставио је заједничка стратешка партнерства с водећим међународним суинвеститорима из више од 15 држава света.


Ваља подсетити на то да је, по недавним подацима Министарства привреде, за приватизацију остало још нешто више од 80 предузећа. Министарство их припрема за приватизацију, раде се нове процене и припремају планови или за њихову продају, проналажење стратешког партнера или за ликвидацију. Последњих месеци најављује се да су Руси заинтересовани за панчевачку „Петрохемију”, а она јесте једно од предузећа чија се приватизација очекује наредних месеци.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести