Секундарне сировине од лета на Продуктној берзи у Новом Саду

До лета прве количине секундарних сировина у Србији биће понуђене на Продуктној берзи у Новом Саду, саопштено је  приликом потписивања меморандума о сарадњи између Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) и Продуктне берзе.
deponija.JPG
Фото: Dnevnik.rs

– Потенцијал српског тржишта секундарних сировина је између 200 и 300 милиона евра, а апсурд је да поједине сировине и извозимо и увозимо – рекао је директор СЕПА Филип Радовић, и додао да ће продаја секундарних сировина на Берзи омогућити лакше пословање у сектору рециклажне индустрије, који има потенцијал за развој.

Преко те берзе углавном се продају житарице, а директор новосадске Продуктне берзе Милош Јањић рекао је да постоји потенцијал за продају секундарних сировина, и то пре свега метала, пластике и папира, и додао да ће уследити договори с представницима привреде да би прве секундарне сировине биле понуђене до почетка лета.

Преко Продуктне берзе углавном се продају житарице

Меморандумом је договорено да Агенција за заштиту животне средине информацијама које има и искуством помогне Продуктној берзи у покретању посла трговине секундарним сировинама.

Пошто таквог трговања нема на берзама у околним земљама, објашњено је да се и ту види прилика да Србија и Продуктна берза у Новом Саду у том послу стекну регионални значај.


Нафта, гас...

Директор Берзе Милош Јањић рекао је да постоји интересовање да се на Продуктној берзи покрене и трговање бродским простором.

Такође, као робу о чијем се појављивању на Берзи размишља навео је нафту, гас и угљен-диоксид.


Јавно трговање секундарним сировинама преко Берзе биће помоћ купцима да лакше дођу до продаваца, а информацију о реперним берзанским ценама те робе ће моћи да има и шире пословно окружење из региона.

Како је објашњено, на тај начин биће смањено и сиво тржиште секундарних сировина, а у рециклажном циклусу сировине ће бити боље искоришћене.

З. Д.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести