СРБИЈИ НЕ ТРЕБА НУКЛЕАРКА Ковачевић: Имамо довољан и то ЧИСТ енергетски потенцијал, ИНДУСТРИЈА ТРОШИ МАЊЕ

БЕОГРАД: Србија има сасвим довољан енергетски потенцијал да се садашња потрошња енергије и удвостручење националног производа, односно индустријског аутпута, може покрити расположивим енергетским ресурсима, изјавио је данас стручњак за енергетику Александар Ковачевић.
biomasa, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је за Танјуг рекао да је са становишта енергетских ресурса, са новим технологијама, односно када се узму у обзир биомаса, хидроенергија, геотермална енергија, ветар, сунце, Србија једна од најбогатијих земаља Европе, и без нуклеарне енергије.

Према његовим речима код нас је сада потпуно другачија ситуација у потрошњи електричне енергије него пре ратова и санкција деведесетих, а потребе за електричном енергијом у индустрији су нам мање него пре.

"Тада се око две трећине електричне енергије трошило у индустрији а само једну трећину је трошило становништво. Данас је ситуација обрнута. Потрошња у индустрији се смањила јер се наша економија променила. У њој су више присутне услуге, а оне троше мање енергије, док је она озбиљна металска индустрија смањена", рекао је Ковачевић.

Говорећи о томе уз која улагања се енергетске потребе могу покрити расположивим енергетским ресурсима, навео је да је реч о врло економичним улагањима, знатно мањим него што су улагања у нуклеарне електране, било класичне било модуларне.

Фото: Танјуг ТВ принтскрин

Што се тиче неопходних финансија за та улагања, навео је да постоји иницијатива да се са Европском унијом установи улазак земаља тзв. Западног Балкана у европски систем трговања карбонским кредитима.

"У последњих 14 година, земље централне Европе, по два важна критеријума, један је национални производ по становнику а други учешће угља у енергетском миксу, значи земље које имају та два проблема, имају право коришћења такозваних бесплатних алокација из Европског тржишта карбон кредита. Значи, оне бесплатно добију карбон кредите а ако их не утроше и пређу на неки обновљив извор, оне те кредите могу продати и покрити инвестиције на тај начин", рекао је Ковачевић.

Додао је да неколико земаља централне Европе, има на располагању за наредни период, до 2034. године око 50 милијарди евра за инвестиције у тој области.

"Наша је аргументација да ако смо ми већ на јединственом тржишту, ако смо по уговору у Енергетској заједници део јединственог енергетског тржишта Европе, онда ваљда и ми имамо исте финансијске и тржишне пропозиције", истакао је он.

Одговарајући на питање да ли за тако нешто земља мора да буде члан Европске уније (ЕУ), Ковачевић је рекао да то није услов и навео да је Хрватска то право остварила пре него што је постала чланица ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести