У марту вредност извоза 1,53 милијарди долара, мање за 12,8 одсто

БЕОГРАД: У марту ове године из Србије је извезено робе у вредности од око 1,53 милијарде долара, што је мање за 12,8 у односу на исти месец претходне године.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

Увоз је с друге стране износио око 2,34 милијарде долара што је повећање од 0,5 посто у односу на исти месец лане, објавио је Републички завод за статистику (РЗС).

Посматрано у еврима, извоз је вредео око 1,38 милијарди (пад од 10, 8 одсто у односу на март 2019. ), а увоз је био нешто више од 2,12 милијарди евра, па је реч о повећању од 3,1 проценат у односу на март претходне године.

На листи првих пет производа у извозу за март, прво место заузима извоз сетова проводника за авионе, возила и бродове (87милилиона долара), друго припада извозу кукуруза (54 милиона долара), на трећем је извоз нових спољних гума за аутомобиле, са 42 милиона долара, а следе топло ваљани производи (гвожђе и нелегирани челик) у котуровима са 29 милиона долара.

Последње место на овој листи припада извозу дувана за пушење са 27милиона долара.

Када је реч о увозу, листа првих пет производа показује да је сирова нафта са 110 милиона долара наш први увозни производ.

Други по значају су лекови за малопродају (90 милиона долара), на трећем месту листе је увоз природног гаса (66 милиона долара), а затим следи увоз делова и прибор за моторна возила (40 милиона долара) док последње место заузима увоз телефона са 27 милиона долара.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести