УЛОЖИЛИ ОСАМ МИЛИЈАРДИ ЕВРА Европска инвестициона банка наставиће да финансира одрживе пројекте у Србији

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) досад је уложила осам милијарди евра у одрживе пројекте у Србији, што ће бити настављено у будућности, а у економски развој земље биће укључен и приватни сектор, рекао је данас регионални директор те банке за Западни Балкан Матео Ривелини.
1
Фото: screenshot / RTS

Он је нагласио и да је ЕИБ упозната са обавезама с којима ће се Србија суочити, укључујући и Експо 2027, а тренутно анализира на који начин ће се укључити у активности српских власти.

Европска инвестициона банка је током 2023. године инвестирала 1,2 милијарде евра у економије Западног Балкана, што је 365 милиона евра више него 2022. године, а највећи део новца био је намењен безбедном саобраћају, односно железничким пругама у Србији.

Ривелини је када је реч о српској економији, нагласио да Европска инвестициона банка види много позитивних сигнала.

"Економија јача, инфлација је обуздана, док је незапосленост сведена на девет процената, што представља најбољи резултат у региону, а видимо и да је управљање јавним дугом веома снажно, па он на крају 2023. године износи 52,5 процената и ближи се зацртаном циљу од 50 посто на крају 2026", рекао је он за РТС.

Додао је да је следећи корак још брже кретање Србије ка Европској унији.

"Ми верујемо у то, али да би то било могуће, очекујемо да се земља усклади у најмање две области као најважнијим економским критеријумима за улазак у Унију: прво је обезбеђивање доброг функционисања економског тржишта, а друго је конкурентност на европском тржишту", навео је.

Фото: screenshot / RTS

Ривелини верује да је то могуће ако Србија искористи прилику и прихвати план раста Европске уније за Западни Балкан.

Он не спори да су активности Европске инвестиционе банке у Србији углавном усмерене на инфраструктуру и истиче да је до данас уложено осам милијарди евра у пројекте, што значи да је реч о инвестицијама у износу од 16 милијарди евра, јер ЕИБ може да инвестира до 50 одсто од цене пројекта.

"Заиста смо много уложили у инфраструктуру, и то првенствено у сектор транспорта, али финансирали смо и клиничке центре у Крагујевцу, Новом Саду и Београду, затим дигитализацију, али и многе друге пројекте који су кључни за добро функционисање и раст српске економије", наводи регионални директор ЕИБ-а за Западни Балкан.

Према његовим речима, ЕИБ има довољно финансијских средстава да задовољи потребе Србије која напредује, као на пример када је реч о енергији, с чим у вези могу понудити пакет зајмова, савета и техничке помоћи.

"Само у 2023. Европска инвестициона банка је обезбедила више од 21 милијарде евра у области енергије, што значи да имамо веома атрактивне финансијске услове, и као ’климатска’ банка Европске уније желимо да подржимо проширење као што смо помогли Чешкој, Словенији и Пољској кад су се пре двадесет година придруживале унији", подсећа он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести