Уштеда у ђусу 200.000 евра

Произвођачи воћних сокова и увозници сировина плаћају око пет одсто мању царину за концентрисани сок од поморанyе, што ће привреди у тој области, како се процењује, донети уштеде веће од 200.000 евра годишње, саопштила је  Привредна комора Србије.
pomorandza
Фото: pixabay.com

То је реализовано захваљујући успешној иницијативи ПКС-а којом је увозна дажбина с 20 процената смањена на 15,2.

– Групација произвођача минералних вода, воћних сокова и безалкохолних пића у ПКС-у прошле године покренула је иницијативу да се смање царинске стопе на увоз концентрисаног сока од поморанyе – казао је секретар Удружења за прехрамбену индустрију у ПКС-у Димитрије Ивановић. – Захваљујући квалитетном дијалогу с министарствима пољопривреде и финансија, тај предлог успешно је реализован и царинска стопа на увоз концентрисаног сока од поморанyе смањена је 4,8 одсто. Ту погодност, осим произвођача, користиће и увозници сировине, што ће обезбедити већу конкурентност домаћих производа на нашем и страном тржишту.

Из „Нектар групе” су поздравили напоре за увођење царинских олакшица и помоћ конкурентности домаћих произвођача.

– Компанија „Нектар” увози квалитетну бразилску поморанyу и до сада је била подложна царинској стопи од 20 одсто у односу на 12,2 одсто колико је стандард ЕУ – навео је директор „Нектар групе” Михаило Јанковић. – Поздрављамо значајан напредак који је направљен и стратешку иницијативу Привредне коморе Србије у сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија да се царинске стопе смање на 15,2 одсто.

Саветница у Удружењу ПКС-а за прехрамбену индустрију Сашка Биорчевић наводи да се у Србији годишње просечно увезе између 2.500 до 3.000 тона концентрисаног сока од поморанyе. Више од 70 процената наведеног производа који се користи као сировина за сокове од поморанyе стиже из Бразила, земље која представља лидера по количини и квалитету производње те врсте производа.

У свету, потрошња сока од поморанyе је на првом месту, док је код нас на трећем, после сока од јабуке и брескве.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести