Због короне ММФ подсетио на моделе брзе помоћи

БЕОГРАД: У јеку глобалне здравствене кризе, попут коронавируса, која може имати негативан економски утицај, Међународни монетарни фонд (ММФ) подсећа да државама може помоћи саветовањем и кроз инструменте финансирања, објављено је на сајту ММФ-а.
mmf, tanjug ap
Фото: AP Photo/Andrew Harnik

Како се наводи, ММФ блиско сарађује са Светском банком, Светском здравственом организацијом и Азијском развојном банком, како би се правовремено пружили савети као и техничка и финансијска подршка у оваквим ситуацијама.

Модели помоћи ММФ-а су инструменти за брзи кредит и брзо финансирање земаља чланица чија је предност, како наводе, што се могу исплатити у веома кратком временском року како би се земљама чланицама помогло у решавању ванредних ситуација, као што је коронавирус.

Зајам за хитне случајева ММФ је дао Еквадору 2016. године како би се та земља изборила са последицама земљотреса.
Како се наводи, ММФ је 2014. године брзо обезбедио средства за додатно финансирање Гвинеје, Либерије и Сијера Леонеа - земаља Африке које су се суочиле с вирусом еболе.

ММФ подсећа да постоји и модел субвенција за отплату дуга, кроз одлагање или ослобађање, за најсиромашније земље које су погођене природним или јавноздравственим катастрофама.

Овај начин подршке користиле су опет, како се наводи, Гвинеја, Либерија и Сијера Леоне 2015. године, али и Хаити након земљотреса 2010. године.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести