ЗБОГ ОГРОМНОГ ДУГА Кинески стамбени гигант у финансијским мукама

ХОНГ КОНГ: Стамбени гигант "Кантри гарден" (Countri Garden) из Хонг Конга објавио је да ће одложити објављивање својих годишњих биланса, што представља најновији знак превирања у кинеском сектору некретнина, пренео је данас Си-Ен-Ен.
Youtube/printskrin/The Wall Street Journal
Фото: Youtube/printskrin/The Wall Street Journal

Америчка телевизијска мрежа оцењује да је индикативно то што је "Кантри гарден" тражио од берзе у Хонг Конгу више времена за прикупљање информација због сложености посла у вези са реструктурирањем дуга компаније од око 194 милијарди долара.

Немогућност фирме из Хонг Конга да испуни рок до 31. марта за објављивање биланса вероватно ће довести до суспендовања њених акција из трговања према правилима берзе.

Берза је затворена данас због ускршњих празника и биће поново отворена у уторак.

"Кантри гарден", некада највећи градитељ некретнина у Кини, прошлог месеца је у Хонг Конгу примио захтев за ликвидацију од кредитора због неплаћања зајма у вредности од око 204 милиона долара.

Кинеска индустрија некретнина је нестабилна, што отежава пословање компаније чија је продаја опала од прошле године, а само у фебруару за пуних 85 одсто, што је највећи месечни пад у најмање седам година, пише Си-Ен-Ен.

Компанија је позвала своје повериоце да буду стрпљиви, додајући да наставља са израдом стамбених пројеката.

"Кантри гарден" је у 2023. години испоручио преко 600.000 стамбених јединица, у 249 градова широм Кине.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести