Наставиће се подршка малим и средњим предузећима

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас у Привредној комори Србије (ПКС) да ће се и у 2017. наставити са финансијском подршком малим и средњим предузећима.

Он је казао да ће у наредној години остати 16 милијарди динара за мала и средња предузећа као што је било опредељено и у 2016.која је проглашена Годином предузетништва.

Кнежевић је нагласио да у Србији има око 350.000 малих и средњих предузећа и да у њима ради више од 800.000 људи.

Он је најавио да ће се у наредном периоду радити и на мењању уредбе о подстицајима, јер је приметан пораст домаћих инвеститора у Србији.

"Циљ нам је повећање обима инвестиција јер је то најбољи индикатор нашег раста.Вредност инвестиција ове године је била 220 милиона евра и отворено је 15.000 радних места. Већина њих је остала и радна места нису затворена,што значи да им овде одговара", рекао је Кнежевић.

Према речима министра привреде Србије у наредним годинама приоритет рада ће бити и борба против сиве економије, јер је њено учешће у бруто друштвеном производу (БДП) око 20 одсто, а радиће се и на укидању парафискалних намета којих је више од 400.

"Доносиће се и нови закони, а радиће се и на већој ефикасности администрације, као и ефикаснијем раду јавних предузећа, али не у циљу да их приватизујемо већ да она реструктурирењем постану конкурентна у читавом региону", казао је Кнежевић.

Циљ је, како је додао и завршетак приватизације и очекује се да ће бити окончана приватизација 11 стратешких предузећа од којих се за нека већ воде преговори.

Министар привреде је потсетио да је доста урађено на унапређењу привредног амбијента, додајући да је смањена незапосленост са 20 на 15,2 одсто, да у буџету имамо суфицит, да су стране инвестиције 1,8 милијарди евра и да се очекује да ће раст БДП-а бити 2,8 одсто.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести