Нелегализоване станове више нико не купује

Година на измаку није била лака за трговину некретнинама. Беспарица је па купци који се нећкају да узму кредит чекају да цена станова настави да пада. Уз све то, трговина некретнинама је дошла у

надлежност бележника, а не судова и адвоката. Цене формалности код склапања уговора тако су се вишеструко повећале. Стала је продаја станова у изградњи и оних где је поступак легализације у току или још није ни почео.

Увођење у целу причу о трговању некретнинама институције јавних бележника 1. септембра требало је да донесе продавцима, а посебно купцима, веће трошкове али и већу правну сигурност. Бележници за испуњење ставки из уговора гарантују својом личном имовином. Тако је почело пре три и по месеца, али није дуго трајало. Већ крајем октобра дошло је до промене прописа.

Бележници нису одговорни за станове у изградњи које граде инвеститори, због великог ризика и још већег броја преварених купаца. Увећани трошкови су остали а веће сигурности нема. Иако то нема везе с бележницима јер је вишегодишњи проблем, треба подсетити на то да у Новом Саду постоји Удружење преварених купаца, а инвеститори им дугују више од 40 милиона евра.

О томе како сада  ствари стоје у трговини некретнинама говоре подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије. Од краја прошле године па до конца октобра ове укупна сума одобрених стамбених кредита порасла је с 339,54 на 364,04 милијарде динара, односно 7,2 одсто. То је и више него скроман резултат.

У агенцијама за некретнине кажу да се за куповину станова и кућа најчешће одлучују људи који су дошли до новца, и то мало веће суме, наследством или на други начин. Углавном се траже објекти мале квадратуре. Станови који нису легализовани имају нижу цену, али то доноси своје проблеме.

Д. Вујошевић

 

Цео текст прочитајте у нашем штампаном издању за четвртак, 18. децембар

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести