ЕВО ДО КАДА ФРИЛЕНСЕРИ ИМАЈУ РОК ДА ПЛАТЕ ПОРЕЗ Постоје два модела за КАЛКУЛАЦИЈУ, рачуница је лака

Рок за уплату пореза на приход за први квартал ове године, фриленсери у Србији имају до краја априла.
kancelarija posao
Фото: pixabay.com

Сви фриленсери, такође, који приход остварују радећи у нашој земљи, а не говоре српски језик, порез могу да обручунају и плате на сајту "Фриленсери" и на енглеском језику.

Пореска управа фрилансерима више не шаље решење за порез, с обзиром на то да спадају у категорију самоопорезивања, већ су они дужни да квартално пријаве порез и да га обрачунају.

Ирена Ђорђевић Шушић из Наледа каже за РТС да фриленсери од јуна прошле године могу да поднесу пореску пријаву преко портала freelanceri.purs.gov.rs.

Oд 1. јанара прошле године ступио је на снагу нови режим опoрезивања фрилансера, што значи да више не добијају решења, већ су у обавези да сами, квартало поднесу пореску пријаву, подсећа Ђорђевић Шушићева.

Према њеним речима, фриленсери преко сајта на једноставан начин могу да израчунају колико треба да плате порез, као и да изаберу један од два модела.


Тренд раста

Ђорђевић Шушићева наводи да је у првом кварталу 2.000 фриленсера поднело пријаве, али да је примећен тренд раста.

У последњем кварталу смо имали око 2.500 фрилансера који редовно подносе, али на нивоу целе године говоримо око 3.500 хиљаде људи који пријављују приходе као фриленсери. Мислим да је то добар резултат зато што су то били људи који су радили, али нису имали могућност да остваре своја права, истиче Ђорђевић Шушићева.


Први модел више одговара онима који мање зарађују, односно раде хонорарно – пензијско осигурање им не иде, не плаћају стаж, али неће имати пензијски стаж. Модел два подразумева плаћање пуних пореза и доприноса – више је финансијски исплатив за оне који више остварују и раде као фрилансери, објашњава Ђорђевић Шушићева.

Наглашава да и странци који живе и раде у Србији могу на енглеском језиком да пријаве порезе и доприносе.

Ђорђевић Шушићева указује да фриленсери сада, после три месеца рада, имају права да остваре здравствено осигурање, те да добију пуне доприносе за пензијско осигурање, ако за тај период раде плате око 25.000 динара.

Фрилансери су у обавези да до краја априла пријаве и плате порез за први квартал 2024. године.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести