КОЛИКА ЈЕ ПЛАТА ЗА ВРЕМЕ ТРУДНИЧКОГ ОДСУСТВА Ова 2 фактора су посебно битна; Ево како се обрачунава

Трудничко боловање је право на плаћено одсуство са посла које могу да затраже све запослене маме. На њега се наставља породиљско мировање, а за оба периода труднице имају право на новчану надокнаду од стране послодавца и државе, коју прописује Закон о здравственом осигурању, и која износи 100 одсто месечних примања, али ако испуне један услов.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Ова накнада исплаћује се првих 30 дана трудноће, али и након тога уколико имате минимум 12 месеци радног стажа. Разлика је у томе што првих 30 дана трудничког боловања ову накнаду исплаћује послодавац, док након тога обавеза спада на терет РФЗО (Републичког фонда за здравствено осигурање).

Ево како се остварује право на трудничко боловање и колико оно траје

Да бисте остварили право и отишли на трудничко боловање, неопходно је да ваш изабрани гинеколог то препоручи ако посао може негативно да утиче на даљи ток трудноће. Дакле то је пре свега одлука лекара и лекарске комисије. Трудничко боловање траје до отварања породиљског одсуства.

Са друге стране, породиљско одсуство (које није исто што и трудничко боловање) траје до 3 месеца од дана порођаја, а потом следи и одсуство ради неге детета. Све укупно то траје годину дана, односно 2 године за треће и свако наредно дете.

Фото: ilustracija/pixabay

Ево колика ће вам бити плата током трудничког боловања

Колика ће трудницама бити плата током породиљског боловања зависи у првом реду од радног стажа, односно колико су месеци радиле пре отварања трудничког боловања и од зараде коју су имале.

Према Закону, основ за накнаду зараде за запослену жену/предузетницу је просечна зарада коју је она остварила у претходних 12 месеци пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад и отворено трудничко боловање.

Ту зараду чини зарада за обављени рад и време проведено на раду и то:основна зарада запосленог; део зараде за радни учинак;увећана зарада.

Уколико трудница која испуњава услов у погледу претходног осигурања није остварила зараду за свих 12 месеци који претходе месецу када је отворила боловање, основ за накнаду зараде за оне месеце у којима није радила биће минимална зарада за те месеце. Сабраће се зараде (за оне месеце у којима је жена радила) и минималне зараде (за оне месеце у којима није радила) и збир који се добије поделиће се са 12, додаје се на овом сајту.

Висина накнаде за породиљско одсуство се обрачунава на основу месечне основице која се добија тако што се збир свих зарада за последњих 18 месеци пре престанка рада због трудноће) подели бројем 18 без обзира да ли постоје евидентиране основице за свих 18 месеци.

Максимална месечна основица не може бити већа од 3 просечне зараде у Србији.

Врста уговора, радни однос на одређено или неодређено, не утиче на отварање боловања ове врсте, као ни на висину зараде.

Родитељски додатак за прво дете 371.614 динара

Родитељски додатак у Србији за рођење првог детета је од 1. јануара 2024. године увећан и износи 371.614,46 динара, предвиђено је решењем који је потписала министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић.

Родитељски додатак за друго дете, који се исплаћује у 24 рате, сада износи 329.643,66 динара (месечно 13.735,15 динара), за треће дете, који се исплаћује у 120 рата, 1.977.861,97 динара (месечно 16.482,19 динара), а за четврто дете 2.966.792,95 динара у 120 рата (месечно 24.723,28 динара), наводи се на званичном сајту Министарства за бригу о породици и демографији.

Овде се још наводи да једнократна помоћ за рођење другог и трећег детета за децу рођену од 1. јануара 2024. године и касније износи 123.871,49 динара, док паушал за набавку опреме за дете износи 6.867,58 динара.

Фото: ilustracija/pixabay

Планирана повећања родитељског додатка

Председник Александар Вучић је приликом представљања великог економског плана за развој Србије под називом "Скок у будућност" најавио и велико повећање родитељског додатка за прво и друго дете, а ова помоћ државе има за циљ повећања наталитета и демографске слике наше земље.

Прецизније речено, држава ће од априла или маја ове године за рођење првог детета издвајати 500.000 динара, за друго дете 600.000, док је за треће и четврто дете најављена још озбиљнија финансијска помоћ, али коначан износ још није познат.

(Курир/Блиц)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести