САВЕТ ЗА СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО До посла тешко долази 130.000 грађана

Председник Савета за социјално предузетништво и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић најавио је данас на седници Савета за социјално предузетништво да је за развој социјалног предузетништва, унапређење положаја осетљивих група и њихово запошљавање, буџетом за наредну годину Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања определило 50 милиона динара.
tekstilna industrija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Програм развоја и Акциони план, који треба да обезбеде пуну примену Закона, биће усвојени у наредним месецима.

Србија је у фебруару 2022. године, након деценије припрема, добила Закон о социјалном предузетништву, којим су дефинисани појам солидарне економије и услови за стицање статуса социјалног предузећа. Тада је предвиђено и успостављање Савета за развој социјалног предузетништва, са циљем да ово тело осмисли Програм за развој сектора, који ће се доследно и у континуитету спроводити, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Селаковић је навео да људи који припадају тешко запошљивом становништву чине око 35 одсто укупног броја незапослених у земљи, што је око 130.000 грађана.

„Социјално предузетништво је најпогоднији алат који у формално-правном смислу имамо, али га нисмо ставили у функцију и наш задатак је да се у наредном периоду озбиљно позабавимо оживљавањем социјалног предузетништва кроз доношење петогодишњег Програма развоја”, нагласио је министар.

Од 500 социјалних предузећа, колико је процењено да постоји у Србији, тек је десетак регистровано у Агенцији за привредне регистре под тим именом

Навео је да је у 2012. години било више од 250.000 корисника социјалне помоћи, а да је данас тај број смањен за неких 37 одсто и износи 160.700, што је постигнуто запошљавањем људи. Од тих 160.000 најмање трећина је из категорије радно способног становништва и то је нешто о чему треба да се размишља, указао је Селаковић.

Програмом ће бити обухваћене мере усмерене на подршку запошљавању и унапређењу пословања социјалних предузећа, као и друге активности у виду едукација и промоције.

Од 500 социјалних предузећа, колико је процењено да постоји у Србији, тек је десетак регистровано у Агенцији за привредне регистре под тим именом.

У наредном периоду НАЛЕД ће, уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу кроз пројекат „Јавне набавке и добра управа за већу конкурентност” радити на ширењу свести о предностима и значају социјалне економије. Главна одлика ових предузећа је да се оснивају као резултат приватне иницијативе, с циљем да понуде одржива решења за развој заједница, а карактерише их друштвена мисија, демократско управљање и обавеза да добит реинвестирају или врате у заједницу. Закон о социјалном предузетништву, заједно са Програмом и Акционим планом, чини пакет који пружа могућност унапређења положаја осетљивих група и помоћи ће да дугорочно незапослени, жртве насиља, инвалиди, бескућници, повратници са одслужења казни и други лакше дођу до посла, наведено је у саопштењу.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести