Ове године се више гради

У претходне две и по године удео грађевине у БДП-у повећан је са четири одсто на 5,5, што је знак да српска грађевинска индустрија иде узлазном путањом,

 истакнуто је јуче поводом Дана грађевинара. Државна секратарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић указала је на то да циљ Владе Србије да домаћа грађевинска оператива коначно стане на ноге и да домаће грађевинске фирме поново раде.

– Оно што смо обећали смо и испунили – држава је обезбедила новац за реализацију свих капиталних пројеката у Србији – рекла је Александра Дамњановић. – У првом кварталу ове године забележен је реални раст бруто додате вредности у грађевинарству од 15 одсто, а у прва четири месеца вредност радова у грађевинарству била је 68,6 одсто већа него у истом периоду лане.

Она је нагласила да грађевинарство вуче 30 других делатности и да је циљ да се врати на место које је раније та грана привреде имала. Указујући на то да је тачно да су плате у грађевинарству испод републичког просека, она је истакла да је прошле године тај заостатак смањен са шест одсто на четири.
По њеним речима, домаће фирме само уједињене могу добити главне послове уместо да буду подизвођачи. 

– Први пут у Србији једна домаћа путарска фирма је главни извођач радова на Коридору 10, на деоници Српска кућа – Левосоје, а сада имамо више од 100 домаћих путарских фирми које све боље раде. Захваљујући увођењу „црне” и „беле” листе грађевинских фирми, сада је, од 605 предузећа, 365 на „белој” листи, што је веома добро – рекла је Александра Дамњановић.

Председник Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Саша Торлаковић је рекао да се Дан грађевинара обележава у тренутку веома тешком за ту грану привреде. По његовим речима, у првој половини ове године просечна нето зарада грађевинара била је око 40.000 динара, док је републички просек 45.000 динара.

– И даље је присутан рад на црно, што је велики губитак за државу и друштво – милионски износи – због неплаћања пореза и доприноса – рекао је Торлаковић, и истакао да је потребна и већа безбедност радника у грађевинарству јер је прошле године 15 грађевинских радника погинуло на радном месту.

Д. Мл.
 

Брзо до електронске грађевинске дозволе

Александра Дамњановић подсетила је на то да је од увођења електронске грађевинске дозволе значајно скраћен рок за издавање тог документа и да је Србија по том основу скочила на листи Светске банке „Дуинг бизнис” 39 места. Наиме, од 1. јануара, када је уведена електронска грађевинска дозвола, на њу се, у просеку, чека седам радних дана, док је ранијетај рок био, у просеку, 269 дана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести