ПОМОЋ МЛАДИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА Покрајина даје 90 одсто пара за нове засаде хмеља, цвећа, расадe... ЕВО КАКО ДО ПАРА

Покрајински секрета­ријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство објавио је конкурс за доделу подстицаја за подршку младима у руралним подручјима у АП Војводини у 2024. години, за шта је предвиђено укупно 200 милиона динара.
д
Фото: Dnevnik.rs

Конкурс је отворен до 26. априла, a највише се може добити 1,5 милона динара бесповратног новца, односно најмање 500.000 динара. По конкурсу ће се финансирати инвестиције у висини од 90 одсто трошкова без ПДВ-а.

Подстицаји се могу добити за подизање вишегодишњих засада воћа, хмеља и винове лозе и за подизање пластеника ради производње поврћа, воћа, цвећа и расадничку производњу.

Право на подстицаје имају старији од 18 година, који су пољопривредно газдинство регистровали до 1. априла 2023. године и чија пребивалишта нису на подручјима Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Панчева, Вршца, Сомбора, Сремске Митровице и Кикинде.

1,5 милиона динара се највише може добити, а најмањи износ је 500.000 динара

Право на новац имају они који инвестиције нису започели пре доношења одлуке о доделу средстава по овом конкурсу.

Покрајина конкурсом жели да демографски обнови рурална подручја АП Војводине да би подстакла младе да остану на селу, односно да се млади врате из градова у села и новим генерацијама младих пољопривредника помогне у развијању и унапређивању физичке имовине пољопривредних газдинстава.

200 милиона динара обезбеђено по конкурсу за младе пољопривреднике у руралним подручјима АПВ
Фото: Dnevnik.rs

Ово није једини конкурс на којем млади имају повољније услове, јер то предвиђа огромна већима јавних позива. Тако је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње у сточарству у Војводини у 2024. години.

Како је наведено у конкурсу, његов циљ је повећање ефикасности, конкурентности и одрживости сточарске производње и за те намене је предвиђено укупно бесповратно 115 милиона динара. Конкурс је отворен до 5. априла.


Како до пара?

Захтеви за новчане подстицаје могу се поднети лично у писарници покрајинских органа управе, радним данима од 9 до 14 часова и електронским путем на платформи АгроСенс .Информације се могу добити и телефоном на број 021-487-4430, од 13 до 15 часова.

Текст конкурса се може преузети на сајту wwwpsp.vojvodine.gov.rs.


Максимални износ по једној пријави за суфинансирање инвестиција у опремање сточарских фарми је од 150.000 до два милиона динара, а за суфинансирање инвестиција у набавку нових пчелињих друштава и набавку опреме за пчеларство од 50.000 до 350.000 динара. Бесповратна средства за подршку инвестиција по конкурсу утврђују се у износу до 60 одсто од прихватљивих трошкова инвестиције, док за подносиоце пријава чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, као и жене носиоце пољопривредних газдинстава и лица млађа од 40 година, она износе до 70 одсто од укупних прихватљивих трошкова инвестиције.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести